Aplikace náušnic propíchnutím

MUDr. Miroslava Svobodová

Autor: MUDr. Miroslava Svobodová

Praktický lékař pro děti a dorost, Jirkov   MUDr. Miroslava Svobodová poskytuje odbornou preventivní a léčebnou péči pro děti a dorost do 19ti let,…

Více o autorovi

Ordinace dětského lékaře kromě zdravotnické péče nabízí i propíchnutí uší pro náušnice malým i velkým slečnám. Aplikovat dětské náušnice se doporučuje ve třetím měsíci věku dítěte. To je optimální věk, neboť později už je dítě schopné si za ouško tahat, mohlo by tak dojít k poškození ušního lalůčku a zanesení infekce, čímž by se zbytečně prodloužilo hojení. Jistou roli zde hraje i roční období, protože nošením čepiček se zvyšuje riziko zanesení nečistot do rány, proto optimálním obdobím je konec léta, kdy už nejsou tak horké dny.

Před aplikací by měly být náušničky uloženy 24 hodin v lihu, zhotoveny by měly být z 24 karátového zlata, případně z chirurgické oceli. Šperky zhotovené z levnějších a méně kvalitních materiálů se pro malé děti nedoporučují, neboť by u dítěte mohly vyvolat například alergickou reakci na kovy. Po propíchnutí se první náušničky nechávají v uších asi dva týdny, než se vpichy zhojí. Rodiče by v tomto období měli také dbát na to, aby ouška nepřišla do kontaktu s vodou. Pokud by náhodou došlo k zarudnutí ranky, je třeba navštívit pediatra. Pokud rodiče ale budou přesně dodržovat zásady hygieny, k tomuto projevu nedojde.Postup při aplikaci je následující: ouško se nejdříve pečlivě vydezinfikuje a propíchne jehlou, do které se dá vložit náušnice a při vytahování jehly zůstane náušnička v uchu. Pokud chcete, aby se proces zjednodušil a zrychlil, doporučuje se zakoupení typu se zapínáním vpředu, tak se náušnice vtlačí do dírky současně s vytáhnutím jehly. Po výkonu se ouška překryjí gázou a je hotovo. Při ošetřování vpichu v žádném případě náušnice z ucha nevytahujte, mohlo by nechtěně dojít k zanesení infekce a ke zhnisání ranky.