Bolest zad při menstruaci

Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

Autor: Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

FYZIOTERAPIE   Be balanced fyzioterapie-praha6.cz Používám nejmodernější přístup ve fyzioterapii, založený na principech vývojové kineziologie, které…

Více o autorovi

Bolest zad při menstruaci

Mnohé ženy trápí bolestivá menstruace. Už jak se blíží vaše dny, tělo vám dává jasné signály. Bolí záda, břicho, hlava, je na zvracení, v horším případě se 1-2 dny svíjíte v křečích. Analgetika jsou už možná samozřejmostí. Část potíží je jistě způsobená hormonálně. Málo se ale ví, že potíže typu bolest zad, břicha a hlavy během vašich dnů úzce souvisí s problémem skrytým v pohybovém aparátu, který se znatelně projeví zatím jen v době menstruace.

Pokud máte při menstruaci tyto potíže, je to známka toho, že je něco špatně v oblasti vaší pánve, beder, páteře, i když normálně těmito potížemi netrpíte. Funkce vnitřních orgánů a pohybového aparátu je úzce propojená. Ve chvíli, kdy se děloha masivně prokrvuje, zbytní a začíná krvácet, tyto změny uvnitř jakoby dekompenzují (jinak kompenzovaný) problém na povrchu a bolest se ozve. Pokud se zapracuje na problému pohybovém, potíže zpravidla zcela nebo převážně vymizí. Výsledky jsou v těchto případech až překvapivě rychlé. K této nápravě je nutná cílená práce, která vede k úpravě svalového napětí především v oblasti pánve.

Bolesti při menstruaci vás přirozeně vyřadí na den až dva z vašich pohybových aktivit. I ty z vás, které žádné potíže při menstruaci netrápí, dejte si tak na jeden až dva dny volněji. Raději třeba zalezte do postele s knížkou a nechte svoje tělo odpočívat.

praktické ukázky cviků v časopise Běhej.com, 08/2011

 

http://www.bebalanced.cz/bolest-zad-pri-menstruaci/