Celiakální nemoc

PEDIAGASTRO s.r.o. - MUDr. Jarmila Vospělová

Autor: PEDIAGASTRO s.r.o. - MUDr. Jarmila Vospělová

Ordinace praktické lékařky pro děti a dorost, Ostrava www.detsky-lekar-ostrava.cz www.ostrava-detsky-lekar.cz www.pediagastro.cz Dětská…

Více o autorovi

Celiakie je název pro celoživotní onemocnění dětí, které vyvolává nesnášenlivost lepku, který je obsažen ve svrchní části obilných zrn. Častým projevem tohoto onemocnění je zánět sliznice tenkého střeva, opožděný růst, ubývání na váze, kašovité světlé průjmy, vzedmuté břicho apod. Děti ztrácejí chuť k jídlu a jsou plačtivé, z toho důvodu jsou pak unavené a apatické k okolí.

Základem léčby je bezlepková dieta, která se musí dodržovat celoživotně. Z jídelníčku se musí vyloučit potraviny s obsahem lepku, je třeba dávat pozor i na různé vitamínové preparáty, zubní pasty, čajové směsi, zmrzlinu apod.Děti, které onemocní celiakií, musí být sledováni v gastroenterologické ambulanci, kde se kontroluje, zda se u malého pacienta neobjevují jiné příznaky, které by mohly vyvolat další zdravotní potíže. Při zjišťování diagnózy se zpravidla provádí odběr krve, kromě krevních testů se kontroluje i krevní obraz nebo množství některých minerálů v těle. V některých případech je třeba provést i ultrazvuk břicha a další vyšetření. Podle výsledků vyšetření je stanovena frekvence kontrol.Potraviny bez lepkuMezi potraviny přirozeně bezlepkové patří brambory, kukuřice, rýže, pohanka, sója, čočka, hrách, fazole, cizrna, ořechy, maso, ryby, zelenina, ovoce, mléko, med apod. apod. I když tyto potraviny jsou bezlepkové, další produkty z nich vyrobené už lepek mohou obsahovat, například mléčné výrobky mohou být zahuštěné pšeničným škrobem. Bezlepkové potraviny jsou vždy označeny přeškrtnutým klasem, to znamená, že jsou vyrobeny z bezlepkových surovin a tudíž jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.Prognóza tohoto onemocnění je při včasné diagnostice dobrá, postupně se upravuje funkce tenkého střeva, také ustupují původní příznaky, sliznice tenkého střeva se ale zcela neupraví. Pokud je celiakie neléčená, stává se závažným a život ohrožujícím onemocněním.