Cestovní pojištění

MUDr. Moderní Lékař

Autor: MUDr. Moderní Lékař

WEBOVÁ ORDINACE LÉKAŘE je Vám k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Ve vzájemné spolupráci s více než 4300 lékaři po celé České republice pro Vás…

Více o autorovi

Pomalu a jistě se blíží chvíle, kdy mnoho z nás začne intenzivně přemýšlet nad tím, jak strávit svoje placené volno na zotavenou resp. dovolenou. Obliba chorvatského pobřeží s písčitými plážemi a teplým slunečným počasím roste. Mnoho českých turistů i letos plánuje vyjet na dovolenou právě do této krajiny, jiní plánují Italské pobřeží u Jaderského moře či dovolenou u Jónského nebo Tyrhénského moře. Ať už Vaší dovolenou strávíte na horách v Rakousku, Německu či Itálii, u Středozemního moře nebo na druhé polokouli, měli byste vždy myslet v první řadě na své zdraví a zdraví svých blízkých.

 

Většina lidí, kteří cestují pravidelně do ciziny, Vám řekne: "ještě se mi nic nestalo, tak co by se mělo stát teď." Možná, že ani letos se nic nestane, a ani bych to v sebemenším nechtěl přivolávat, nicméně jedno z nejcennější, co máme, je zdraví, a tak bychom s ním měli zacházet. Nežli se vydáte na cestu, měli byste podstoupit ještě několik úkonů, které Vám mohou posléze usnadnit život.

 

Pokud budete cestovat do zahraničí automobilem, důkladně si zjistěte, jaké podmínky pro provoz silničního motorového vozidla v dané destinaci platí a jaké podmínky platí podmínky v transitních zemích. Zároveň si ověřte, zdali Vám po celou cestu bude platit řidičský průkaz a zdali jej daná země uznává jako řidičský průkaz.

 

Zjistěte si o dané zemi informace, jak se chovat, co je zde povoleno a co není, co je společensky nevhodné a co není, zdali se v této destinaci nacházejí rizikové oblasti, riziková onemocnění.

  

Pokud je cesta plánovaná na delší dobu, zajistěte si potřebné léky a, ať už povinná, či ta doporučená. Se svým lékařem konzultujte svoji cestu a nechte si poradit, na co vše si konkrétně ve vašem případě ze zdravotního hlediska máte dát pozor.

  

Své vízum, pokud ho k návštěvě dané země potřebujete, si vyřiďte včas na příslušném konzulátu. U exotických zemí, které nemají ambasádu v ČR, musíte počítat s větší časovou náročností pro vyřízení tohoto úkonu. zároveň zkontrolujte pas, zdali a jak dlouho platí, některé země požadují, aby platnost pasu po odcestování z dané destinace byla ještě většinou 90 dní.

  

Opatřete si fotokopie Vašich dokladů, které dobře uschováte v jiném zavazadle popř. v zavazadle jiné osoby tak, aby při ztrátě či odcizení zavazadla nebo peněženky nebyla situace tak těžko řešitelná.

 

Zřiďte si cestovní pojištění!

 

 

Co vlastně cestovní pojištění kryje?

V první řadě bychom měli zvážit, jakého charakteru bude naše dovolená – zdali se chystáme strávit několik dní u moře, vleže na pláži, či jedeme sice k moři, ale chystáme se na base jump, skok na laně či horolezecké výkony, nebo zdali budeme pracovat v bezpečné kanceláři, nebo dělat pokrývače. Opomenout nesmíme ani destinaci, kde se nachází cíl naší cesty - ať už pracovní anebo rekreační, neboť jiné parametry nutno volit pro Evropu, Ameriku a jiné pro Asii či Afriku. V kumulativní závislosti na těchto všech podmínkách s dalšími parametry, jako je věk či počet osob najednou pojištěných, je následně určena cena.

 

Nejčastěji pravděpodobně využijete cestovní individuální pojištění, které Vás vyjde u nejčastějších pojišťovatelů od 17 Kč až 190 Kč za den cestovního pojištění pro Chorvatsko, Itálii či většinu zemí Evropy. Podobné ceny jsou také pro oblíbené mimoevropské destinace, jako jsou Egypt či Turecko.

 

Základní cestovní pojištění většinou kryje transport zraněné osoby a jejího doprovodu, náklady na ubytování, léčebné výlohy do výše od 1,5 milionu (tato výše záleží na zvolené variantě a zvolené pojišťovně). Většina pojišťoven nepojistí v základním balíčku cestovního pojištění delší zahraniční pobyty, osoby v pokročilém stáří či sporty, jejichž výčet je velice dlouhý, ale daly by se shrnout jako rizikové sporty. (Některé sporty, které nekryje cestovní pojištění akrobatický rock and roll, americký fotbal, atletika včetně skoku o tyči a pěti, sedmi a desetiboje, biatlon, bikros, bouldering a to jsme teprve u B, čímž krásně lze demonstrovat, jak veliké množství sportů nepokryje základní cestovní pojištění).

Na základní pojištění si lze dále sjednat nadstandardní služby, které můžeme rozdělit následovně.

 

Sjednání pojištění odpovědnosti za škodu  by mělo býti ze Vaší strany automatické. Nejen, že předejdete zkažené dovolené v podobě přepočítávání škod, ale zároveň tím můžete ušetřit nemalé finanční prostředky. Pan Tomáš se vypravil na cestu do Chorvatska – přesněji do Zadaru. Jako milovník starožitností si nemohl odpustit návštěvu místního vyhlášeného obchodu se starožitnostmi. Jenomže chvilka nepozornosti a nešikovnosti málem pana Tomáše stála několik set tisíc. Při jednom neopatrném pohybu zakopl o židli a shodil výstavní skříň, jež byla plná velice drahých a vzácných věcí. Odhadovaná škoda činila 300 tis. Při sjednávání cestovního pojištění pan Tomáš zaškrtl i políčko pojištění odpovědnosti za škodu. Jeho pojišťovna tak náklady s tímto excesem spojené uhradila. Po takové zkušenosti si pan Tomáš vždy připlácí za pojištění odpovědnosti za škodu v rámci svého cestovního pojištění nejen do Chorvatska, ale na každou zahraniční cestu, a nejen na ni - toto pojištění má i v České republice.

 

Předpokládat, že se nám nikdy nic nemůže stát, je bláhové. Myslet na zadní vrátka a uvědomovat si, že jedna vteřina v našem životě může změnit vše, je potřebné. Uzavření úrazové pojištění v rámci cestovního pojištění. Vhodné je připojištění úrazů, které zanechají trvalé následky či dokonce způsobí smrt. Dále může obsahovat kompenzaci mzdy, které vám při hospitalizaci klesá, a pokud jste třeba v Chorvatsku, jen těžko lze tuto situaci řešit s Vaší pojišťovnou ve vlasti.

 

Veliké procento turistů, kteří vyjíždějí na dovolenou do Itálie, Chorvatska a dalších středomořských států, si neuvědomuje, že některé sporty, které se zdají býti nevinné, neškodné a bezpečné, hodnotí pojišťovna jako rizikové. Pro příklad nám může posloužit jízda na gumovém banánu, jež je tažený motorovým člunem. Tento "sport" je většinou hodnocen jako vyloženě rizikový, a pokud chcete být ochráněni pro případ, že se při této činnosti zraníte, musíte si sjednat pojištění rizikových sportů (pokud nejsou zahrnuty v základním pojištění). Vyvarujete se tím riziku, že byste byli nuceni hradit náklady spojené s transportem, léčbou i hospitalizací. Pokud je vaše představa dovolené u moře či v horách poněkud aktivnější, nikdy byste neměli připojištění rizikových sportů opomenout. Toto pojištění lze opět velice rychle na základě porovnání jednotlivých nabídek pojišťoven sjednat on-line. Vhodnou volbou pro porovnání cen a následné uzavření smlouvy je internetový portál www.top-pojisteni.cz.

  

  

Čím dál tím častěji se setkáváme se zprávami o vykradení zavazadel na letištích a nejen tam. Co vše kryje pojištění zavazadel (pozor na výjimky) v rámci cestovního připojištění se dozvíte v následujícím odstavci.

 

Pojištění zavazadel se vztahuje v první řadě na věci osobní potřeby, které většina z nás s sebou přibaluje na cesty. Mezi ně zahrnujeme oblečení, obuv, fotoaparáty, hodinky a věci, které byly prokazatelně pořízeny v rámci dovolené. Jedná-li se o pracovní cesty, u některých pojišťoven jsou v rámci pojištění zavazadel pojištěny i předměty sloužící k výkonu práce. Chcete-li, aby vaše dovolená probíhala bez zbytečných komplikací, nikdy nenechávejte peněžní hotovost, cennosti, doklady, platební a kreditní karty, letenky, starožitnosti, a ani jiné cennosti v zavazadle či automobilu na své cestě k moři. Pojistit lze i zavazadla, které nedorazí včas, což se při letní vytíženosti letišť, může stát velice jednoduše. Pokud zavazadlo dorazí o cca 6 hodin později na místo určení nežli vy, bylo řádně registrováno k přepravě a dopravce Vám doloží vznik této skutečnosti, máte prokazatelný nárok na náhradu v rámci pojištění zavazadla. Pojištění zavazadel se obzvláště doporučuje těm, kteří cestují k moři automobilem. Pokud tedy v tomto roce plánujete cestovat do Chorvatska nebo Itálie autem tak, jak učiní mnoho tisíců českých turistů, nezapomeňte na toto pojištění.

  

Pojištění storna zájezdu se v rámci cestovního pojištění často vztahuje pouze na stornopoplatky, které však s blížícím se termínem odjezdu na dovolenou rostou. Pokud budete připojišťovat zrušení zájezdu, měli byste si důkladně přečíst, jaké podmínky pro daný produkt platí. Je zde mnoho výjimek a jen někdy se lze dovolat vrácení takřka plné výše ceny zájezdu. Budete-li si kupovat přes cestovní kancelář zájezd, nebo pouze dopravu, měli byste u "slušných cestovních kanceláří" najít sekci s důležitými informacemi o jednotlivých pojištěních, které zprostředkovává daná cestovní kancelář. Je samozřejmě, jak jsme již zmínili, pořádně prostudovat podmínky cestovního pojištění.

  

 

Ukážeme si, že jistota a klid nejsou tak drahé jako náklady, které posléze mohou vzniknout.

   

Naše výpočty spojíme se zahraniční cestou do Chorvatska, kterou absolvujeme automobilem. Cestovat budou dvě dospělé osoby a jedno dítě. V základním cestovním pojištění, které si pan X a paní Y uzavřeli na dovolenou do Chorvatska, jsou obsaženy asistenční služby a hlavně léčebné výlohy.Dále budeme postupně připojišťovat úrazové pojištění, pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti, rekreační sporty a rizikové sporty. Protože Chorvatské pobřeží je příjemné od jara do podzimu, nemusíme naši manželé příliš vybírat termín. Zvolili si počátek srpna tedy. 4.8.2012 až 14.8.2012.

 

 

Základní cestovní pojištění dovolené v Chorvatsku

Pojišťovna

Cena

AXA ASSISTANCE

  254 Kč 

GENERALI

  385 Kč 

ČSOB

  440 Kč 

WÜSTENROT

  462 Kč 

MONDIAL ASSISTANCE

  550 Kč 

UNIQA

  561 Kč 

KOOPERATIVA

  605 Kč 

CHARTIS EUROPE S.A.

  735 Kč 

ALLIANZ

  1 100 Kč 

EVROPSKÁ CESTOVNÍ POJIŠŤOVNA

  1 470 Kč 

 

 

Ceny základního cestovního pojištění se dosti liší, což je však z jisté míry dosaženo odlišností jednotlivých produktů. V tabulce níže je zobrazeno, co tento produkt obsahuje. Některé pojišťovny nenabízejí produkty v základní konfiguraci tj. pojištění léčebných výloh a pojištění asistenčních služeb. Produkty vybrané pro naši vzorovou rodinu cestující do Chorvatska autem na dovolenou obsahují následující pojištění:

 

Pojišťovna

Léčebné

Asistence

Úraz

Zavazadla

Odpovědnost

Rekreační

Zimní

AXA

A

A

     

A

A

GENERALI

+

+

     

A

 

ČSOB

+

+

     

A

A

WÜSTENROT

A

A

     

A

A

MONDIAL

A

A

     

A

A

UNIQA

+

+

     

A

A

KOOPERATIVA

+

A

         

CHARTIS

A

A

A

 

A

A

A

ALLIANZ

A

A

A

+

A

A

A

EVROPSKÁ

A

A

A

A

A

A

A

 

+ v tabulce znamená, že u tohoto pojištění lze rozšířit základní výši pojistného krytí.
A znamená, že daný produkt kryje výlohy spojené s jednotlivým parametrem.

 

 

 

 

Léčebné

Asistence

Úraz

Zavazadla

Odpovědnost

Rekreační

Zimní

GENERALI

+

+

A

   

A

 

ČSOB

+

+

A

   

A

 

AXA

A

A

A

A

A

A

 

WÜSTENROT

A

A

A

A

A

A

A

CHARTIS

A

A

A

 

A

A

A

UNIQA

+

+

+

+

+

A

A

MONDIAL

A

A

A

A

A

A

A

ALLIANZ

A

A

A

+

A

A

 

KOOPERATIVA

+

A

+

+

+

   

EVROPSKÁ

A

A

A

A

A

A

 

 

 

 

Lehčím předznamenáním zimy, která snad ještě nebude dlouho klepat na dveře, nechť je připojištění zimních sportů a všech možných kombinací – vyjímaje rizikových sportů.

 

Pojišťovna

Cena

GENERALI

671 Kč

WÜSTENROT

726 Kč

UNIQA

891 Kč

MONDIAL ASSISTANCE

902 Kč

ČSOB

1 067 Kč

ALLIANZ

1 100 Kč

CHARTIS EUROPE S.A.

1 336 Kč

EVROPSKA CESTOVNÍ POJIŠŤOVNA

1 470 Kč  

KOOPERATIVA

1 870 Kč

 

 

 

Léčebné

Asistence

Úraz

Zavazadla

Odpovědnost

Rekreační

Zimní

 AXA 

A

A

A

A

A

A

A

 GENERALI 

+

+

A

A

A

A

A

 WÜSTENROT 

A

A

A

A

A

A

A

 UNIQA 

+

+

 

+

+

A

A

 MONDIAL 

A

A

A

A

A

A

A

 ČSOB 

+

+

A

+

A

A

A

 ALLIANZ 

A

A

A

+

A

A

A

 CHARTIS 

A

A

A

A

A

A

A

 EVROPSKÁ 

A

A

A

A

A

A

A

 KOOPERATIVA 

+

A

+

+

+

A

A

 

 

 

Pokud se chystáte na rizikové sporty, pak se teprve tento parametr výrazněji projeví v ceně, nicméně u rizikových sportů, jak již je v názvu deklarováno, existuje větší pravděpodobnost, že může dojít k úrazu. Pak jistě oceníte ve velkém, když budete mít toto připojištění. Je jedno, jestli jedete do Chorvatska či Itálie. Pokud plánujete rizikové sporty, na toto pojištění nesmíte zapomenout. Výdaje spojené s úrazy jsou vždy vysoké obzvláště, hrozí-li Vám středně těžké či těžké zranění.

Pojišťovna

POJISTNÉ SAZBY

  1. GENERALI         

1 177 Kč

  2. ALLIANZ 

1 650 Kč

  3. MONDIAL ASSISTANCE 

1 804 Kč

  4. WÜSTENROT 

1 815 Kč

  5. UNIQA 

2 574 Kč

  6. CHARTIS EUROPE S.A. 

2 671 Kč

 

 

Parametry, které obsahují dané produkty cestovního pojištění s připojištěním rizikových sportů pro naši modelovou rodinu jedoucí na dovolenou automobilem do Chorvatska.

 

POJIŠTĚNÁ ZÁKLADNÍ RIZIKA

SPORTY

 

Léčebné

Asistence

Úraz

Zavazadla

Odpovědnost

Rekreační

Zimní

Rizikový

 GENERALI 

+

+

A

 

A

A

 

A

 ALLIANZ 

A

A

A

+

A

A

A

A

 MONDIAL 

A

A

A

A

A

A

A

A

 WÜSTENROT 

A

A

A

A

A

A

A

A

 UNIQA 

A

A

A

A

A

A

 

A

 CHARTIS 

A

A

A

A

A

A

A

A