Chřipka

MUDr. Dana Švábová

Autor: MUDr. Dana Švábová

Žádáme pacienty, aby se na návštěvu v naší ordinaci objednávali.  Akutní stavy ošetříme i bez objednání. Možnosti objednání jsou : online - vizit…

Více o autorovi

CHŘIPKA PREVENCE A OPATŘENÍ PŘI VÝSKYTU PANDEMICKÉ (PRASEČÍ) CHŘIPKY A(H1N1). Onemocnění virem PRASEČÍ chřipky A(H1N1) se projevuje podobnými příznaky jako běžná sezónní chřipka. Šíří se predevším kapénkovou infekcí při kýchání a kašlání.

Příznaky: počátek onemocnění se projevuje rychlým nástupem typických příznaků:

- horečka 38 – 40, která potom trvá 3 – 4 dny (pokračuje několik dí zvýšenými teplotami)

- třesavka a zimnice

- únava a nevolnost

- bolesti hlavy, kloubů, svalů

- rýma, bolesti v krku, dráždivý kašel

- průjem, zvracení

 

LÉČBA : Pokud se u vás objeví některé z těchto příznaků a nejste osoba se závažným chronickým onemocněním, ZŮSTAŇTE V DOMÁCÍ IZOLACI. Při nekoplikovaném průběhu onemocnění se doporučuje léčba jako u sezónní chřipky, tj.klid na lůžku, tlumení horečky, dostatek tekutin. Z léků doporučujeme zpočátku především ty na tlumení horeček a bolestí, NÍŽE UVEDENÉ LÉKY JSOU VOLNĚ PRODEJNÉ BEZ PŘEDPISU. Např. Ibalgin 400mg(maximálně 6 tablet denně) nebo acylpyrin 500g po 4 hodinách, střídat s paralenem 1000mg (2tbl pro dospělého člověka v jedné dávce!!, maximálně 8 tablet denně). Dráždivý kašek tlumí antitusika - např. Stoptusin 3x40 kapek. POKUD POTŘEBUJETE VYSTAVIT PRACOVNÍ NESCHOPNOST, TELEFONICKY NÁS KONTAKTUJTE V ORDINAČNÍCH HODINÁCH A SPOLEČNĚ DOMLUVÍME NEJLEPŠÍ POSTUP. Vyhněte se kontaktu s ostatními lidmi, nechoďte do práce ani do školy! Spánek pokud možno v oddělené místnosti od ostatních! Dostatečně větrejte! Zakrývejte si při kašli ústa papírovým kapesníkem, často si myjte ruce!

VYŠETŘENÍ LÉKAŘEM - pokud máte výrazné bolesti hlavy, velké dechové obtíže nebo dojde po cca 3 dnech onemocnění k novému vzestupu horeček doporučujeme DOSTAVIT SE OSOBNĚ CO NEJDŘÍVE K LÉKAŘSKÉMU VYŠETŘENÍ. Vyšetření se doporučuje už zpočátku u rizikových skupin pacientů. Rizikové skupiny osob, u kterých je pravděpodobnost komplikovaného průběhu chřipkového onemocnění : těhotné ženy ve vyšším stupni těhotenství, senioři ve věku nad 65 let, lidé s chronickým onemocněním plic, srdce, ledvin, s cukrovkou nebo nádorovým onemocněním. Patříte -li do výše uvedené skupiny a máte – li na základě příznaků podezření na chřipkové onemocnění, bezprostřeně kontaktujte svého lékaře.