Dětská gastroenterologie a hepatologie

PEDIAGASTRO s.r.o. - MUDr. Jarmila Vospělová

Autor: PEDIAGASTRO s.r.o. - MUDr. Jarmila Vospělová

Ordinace praktické lékařky pro děti a dorost, Ostrava www.detsky-lekar-ostrava.cz www.ostrava-detsky-lekar.cz www.pediagastro.cz Dětská…

Více o autorovi

Gastroenterologie se zabývá diagnostikou léčbou a prevencí onemocnění trávicího traktu, to znamená vnitřních orgánů jako je slinivka břišní a játra. Onemocnění trávicího traktu může být různé. Jedná se zejména o zánětlivá, infekční, metabolická, vývojová i onkologická onemocnění. Nejčastější onemocnění, které děti a dospívající trápí, jsou opakované bolesti břicha, zácpy, celiakie nebo Crohnova nemoc.

Při onemocnění tenkého střeva se jedná především o záněty nebo špatné vstřebávání některých složek potravy. Toto onemocnění často doprovází průjmy. U tlustého střeva jde rovněž o záněty a průjmy, velmi často se objevují zácpy apod.Při onemocnění jater se nejčastěji jedná o infekční hepatitidy, dále existuje řada genetických nemocí jater, které postihují děti. Většina genetických nemocí jater způsobuje chybějící enzym nebo bílkoviny. U novorozenců může poškození jater vyvolat i jiný defekt, kdy chybí žlučové cesty nebo jsou příliš malé.Poškození jater u dětí může způsobit cokoliv a nemusí se vždy jednat o infekci. Mezi počáteční projevy patří symptomy velmi podobné chřipce, například teplota, bolest svalů apod. Přidat se může průjem a zvracení, dítě má světlou stolici nebo tmavou moč. Léčba jaterního poškození může být různá podle příčin a závažnosti. Někdy postačí jen dieta a omezení fyzické aktivity, jindy je zapotřebí nasadit vhodné léky na podporu jaterních buněk. Onemocnění jater u dětí může mít jak velmi mírný průběh, tak i průběh který může ohrozit jejich zdraví. Pokud mají rodiče podezření na případné onemocnění, určitě je důležité navštívit dětského lékaře. Nejvhodnější cestou k zachování zdraví dítěte je dodržování zásad zdravé výživy, udržování optimální tělesné hmotnosti, dostatečná pohybová aktivita a co nejméně stresu. Vyvážená dieta je důležitá u každého člověka a zejména to platí u nemocných dětí, je důležité dbát na pravidelný a dostatečný příjem živin, minerálů a vitamínů v potravě.