Dětská onemocnění CRP test

MUDr. Alexandra Vidnerová

Autor: MUDr. Alexandra Vidnerová

Ordinace praktické lékařky pro děti a dorost, Praha 4 - Záběhlice www.detskylekar-sporilov.cz   MUDr. Alexandra Vidnerová poskytuje komplexní…

Více o autorovi

Dětská onemocnění CRP test

Bolest v krku jednou za čas potrápí každé dítě, zejména v podzimních a zimních měsících, projevuje se škrábáním a pálením v krku. Nejobvyklejší příčinou je virový zánět nosohltanu, infekce se šíří vzduchem a má krátkou inkubační dobu v řádu 4-5 dnů. Mezi hlavní příznaky tohoto onemocnění patří zvýšená horečka, dítě je unavené a rozmrzelé, má bolesti při polykání, proto odmítá jíst, mízní uzliny na krku jsou zduřelé, přidává se obvykle rýma, kašel a někdy i bolest břicha. Nekomplikovaný zánět nosohltanu nevyžaduje antibiotika, léčba spočívá podáváním medikamentů odpovídajících věku a váze dítěte. Vyšší teplotu pomůže srazit vlažná sprcha nebo studený zábal. U kojenců je třeba udržovat průchodnost nosu a nahromaděný hled pravidelně odsávat odsávačkou, která se dá zakoupit v každé lékárně. Na zprůchodnění nosu pomáhají nosní kapky nebo sprej. Základním předpokladem, aby se organismus s nemocí vypořádal, je klid na lůžku.Dalším onemocněním, které děti umí potrápit je angína. Většina z nich je virového původu, pouze malé procento je způsobeno bakterií, především streptokokem. Jde o stejnou bakterii, která vyvolává i spálu. Tímto onemocněním trpí často děti školního věku a dorost, u kterých se angína může i opakovat. Od nákazy do objevení se prvních příznaků uplynou zhruba 2-4 dny.Onemocnění angínou se projevuje horečkou, třesavkou, bolestí břicha a zvracením. Bolest v krku se stupňuje a tím stále více znesnadňuje polykání. Mandle jsou pokryty bělavým povlakem nebo čepy, jazyk se může zbarvit až do malinově červené barvy. Krční uzliny jsou zvětšené a bolestivé. Neléčená bakteriální angína může postihnout srdce a ledviny. Léčba probíhá podáváním antibiotik. Odstranění krčních mandlí se doporučuje v případě, že dochází k opakovanému hnisavému zánětu, který vede k tvorbě abscesu.Zánět mandlí může způsobit i vir mononukleózy, Jde o klasickou angínu, při které dochází k výraznému zvětšení krčních uzlin. Inkubační doba kolísá v rozmezí 3-14 dnů. Hlavními příznaky mononukleózy je malátnost, nechutenství, zvýšená teplota, povlaky na krčních mandlích, otok v nosohltanu, zduření mízních uzlin, bolestivost břicha pod pravým žeberním obloukem, bolest hlavy, svalů a další příznaky.

CRP test

Hodnoty CRP se zjišťují odběrem kapky krve, tento diagnostický proces mimo jiné, má i význam pro rozhodování o předepsání antibiotik. Antibiotika se předepisují u bakteriálních infekcí, u virových infekcí nemají žádný účinek. Vyšetření pomocí testu se používá i v průběhu léčby, s kdy se dá sledovat, zda dochází k poklesu C-reaktivního proteinu a zda nastavená léčba je účinná.CRP je bílkovina, která se tvoří v játrech, její hodnota se začíná zvyšovat, pokud je organismus ohrožen nějakým onemocněním, tehdy začne reagovat obranným zánětlivým procesem. Zjištění hladiny CRP je signálem pro stanovení, zda v těle dítěte probíhá infekce způsobená viry nebo bakterií.