Komplexní služby oční ambulance

MUDr. Libor Němec

Autor: MUDr. Libor Němec

Oční ordinace a iridologická poradna Vyškov http://iridologie.webnode.cz Naše ordinace se nachází v přízemí budovy STOMAPED (bývalá stomatologická a…

Více o autorovi

V rámci komplexního očního vyšetření se provádí ošetření a léčení akutních očních stavů, vyšetření očního pozadí, předepisování dioptrických brýlí apod.Součástí vyšetření na očním oddělení je zjišťování zdravotní způsobilosti k výkonu různých zaměstnání, ke studiu, k řízení motorových vozidel, k získání zbrojního průkazu atd.

Pravidelné preventivní prohlídky

Oční prevence je stejně tak důležitá jako zubní prevence i prevence proti závažným nebo infekčním chorobám, to si ale málo lidí uvědomuje. Oční onemocnění jsou dobře léčitelná, jestliže se na ně ale včas přijde a čím dříve se začnou léčit. Součástí běžné preventivní prohlídky je čtení písmen ze standardní vzdálenosti a vyšetření zrakové ostrosti. Dále se provádí změření nitroočního tlaku speciálním přístrojem – tonometrem. Vysoký nitrooční tlak je velkým rizikem pro zelený zákal a jiná oční onemocnění. Vyšetření probíhá tak, že proti oku se foukne proud vzduchu a ten oploští rohovku. Naměřené hodnoty pak udávají velikost nitroočního tlaku. Vyšetření probíhá velmi rychle, pro pacienta je nenáročné a bezbolestné.Dále se provádí vyšetření zrakové ostrosti. Cílem je zjistit největší vzdálenost, ze které jsou dva body vnímány jako dva. Vyšetřuje se každé oko zvlášť, druhé oko musí být vždy dokonale zastřeno dlaní, u dětí většinou vypomáhají svou dlaní rodiče.Během preventivní prohlídky se provádí i perimetrie, kdy se hodnotí rozsah a kvalita periferního vidění. Vyšetření se provádí přístrojem zvaný perimetr, ten umožní ohodnotit rozsah a kvalitu zorného pole. Cíleně se provádí při podezření na výpadek zorného pole, na tzv. skotom, který je způsoben onemocněním zrakové dráhy a pomocí této vyšetřovací metody lze určit, jaká část zrakové dráhy je poškozena a co je její příčinou. Perimetrie tedy umožňuje určit nejen místo postižení, ale při využití dalších vyšetření i konkrétní příčinu, která nemusí být vždy očního původu.Pro kontrolu očního pozadí slouží oftalmoskopie, hodnotí především papilu zrakového nervu, která velmi citlivě reaguje na různé poškození. Poškození papily zrakového nervu je závažné, spojené s nenávratným poškozením zraku.Frekvence očních preventivních prohlídek je různá, obecně lze doporučit návštěvu očního lékaře jednou za tři roky u osob do 40 let věku, v pozdějších letech by to mělo být častěji, přibližně jednou za jeden až dva roky.