Laboratorní odběry a přístrojová vyšetření v ordinaci praktického lékaře

MUDr. Marie Stivarová

Autor: MUDr. Marie Stivarová

Ordinace praktické lékařky pro dospělé, Frýdek - Místek Závodní lékař   MUDr. Marie Stivarová zajišťuje diagnostickou, léčebnou a preventivní péči …

Více o autorovi

Laboratorní odběry a přístrojová vyšetření v ordinaci praktického lékaře

Laboratorní odběry a vyšetření biologického materiálu má velký význam pro stanovení diagnózy, následnou léčbu a pro kontrolu účinnosti prováděné léčby. Vzorky krve jsou odesílány do laboratoře k dalšímu vyšetření. Některá vyšetření z odebrané krve jsou prováděna přímo v ordinaci. Odběr krve se provádí ráno, kdy je pacient na lačno. Vypít může pouze neslazený čaj nebo vodu. Před odběrem by měl pacient dodržovat dostatečný pitný režim, ale bez slazených tekutin. Případná dehydratace by mohla laboratorní výsledky zkreslit.Ordinace má k dispozici přístrojové vybavení:

Přístroj pro vyšetření CRP - toto vyšetření napomáhá stanovit, zda onemocnění se bude léčit pomocí antibiotik či nikoliv. Rychlý vzestup hodnot značí přítomnost akutní bakteriální infekce v organismu pacienta. Vyšetření se provádí z kapilární krve, tedy ,,píchnutím do prstu“ a výsledek testu je znám do třech minut. Pozitivní výsledek testu CRP znamená, že v těle pacienta je zánět, což může mít mnoho příčin, například virové nebo bakteriální onemocnění, zánětlivé onemocnění střev, pneumokový zápal plic apod.Měření hladiny cukru v krvi se provádí pomocí přístroje zvaným glukometr, Sledování hladiny cukru má velký význam při onemocnění cukrovkou. Výsledky měření hladiny cukru se získají okamžitě, sledování hodnot cukru v krvi umožňuje jednak zlepšovat léčbu, ale také přijímat správná opatření.Měření srážlivosti krve INR se provádí přístrojem u těch pacientů, kteří musí užívat lék na ředění krve Warfarin. Při zahájení léčby jsou kontroly častější, po dosažení stabilní hladiny INR, stačí kontroly za 4-6 týdnů. Stanovením INR lze léčbu optimálně řídit. Test se provádí z jedné odebrané kapky krve, celé vyšetření trvá přibližně pět minut. Podle výsledku testu lékař plánuje další dávkování léku a následnou kontrolu.

Hemokult - test na skryté krvácení ve stolici

Tento test je založen na faktu, že sebemenší oděrka sliznice střevní může krvácet. Toto nepatrné množství krve je pouhým okem neviditelné a proto je kontrolováno právě tímto testem. Toto vyšetření je součástí preventivního programu, provádí se při preventivních prohlídkách u pacientů nad 50 let.

Vyšetření HbA1c – glykohemoglobin v krvi

Pomocí tohoto přístroje se provádí přesné měření glykovaného hemoglobinu, jde o vyšetření jednoduché a rychlé, které pacienta v žádném případě neomezuje. Výsledek se získá do 5 minut po odebrání krve a tím se urychlí stanovení optimální léčby pacienta.