Léčba neplodnosti - poradenství

MUDr. Jiří Zvolský

Autor: MUDr. Jiří Zvolský

Gynekologická ordinace Opava - Kateřinky   MUDr. Jiří Zvolský poskytuje odbornou léčebnou a preventivní péči v odobu gynekologie: komplexní…

Více o autorovi

Těhotenství je jedním z vytoužených okamžiků ženy a muže, zejména u žen pokud, jak se obecně říká, začnou ,,tikat biologické hodiny“. Existuje ale hodně párů, které musí řešit komplikace s otěhotněním. Tato komplikace se nazývá neplodností. Naštěstí se tento problém dá v mnoha případech řešit, protože současná medicína zná mnoho způsobů léčby, kdy roste šance na úspěšné otěhotnění.

Před gynekologickým vyšetření se zjišťuje anamnéza, pacientka hovoří o subjektivních problémech a pocitech. Pohovor je proveden i s partnerem a podle celkově získaných informací je možné naplánovat další klinická vyšetření. Základní laboratorní vyšetření zahrnuje odběr na chlamydiové infekce i na jiné bakterie. Krevním odběrem se sleduje jak přítomnost virových onemocnění, tak hladina hormonů.Rizikovým faktorem pro otěhotnění je u žen věk, v 35 letech se šance na otěhotnění snižuje a u 40 letých žen šance na otěhotnění prudce klesá. Dalším neméně důležitým faktorem, který ovlivňuje plodnost, je tělesná hmotnost obou partnerů. Vždy platí a to i u otěhotnění, že žádný extrém není žádoucí a tak je to i s nadváhou. U mužů snižuje nadváha počty spermií a extrémně nízká váha, která způsobuje absenci tělesného tuku, který produkuje pohlavní hormon estrogen, může ovlivňovat ženský reprodukční cyklus. Naopak u ženy přemíra estrogenu zrání vajíček potlačuje a tím se žena stává neplodnou.Na neplodnost má vliv i kouření, odborníci doporučují párům – kuřákům, kteří touží po dítěti, aby se vzdali cigaret alespoň na tři měsíce před plánovaným početím, protože právě tak dlouho trvá vývoj spermií.V některých případech je třeba neplodnost u žen odstranit chirurgicky, takto se odstraňují myomy, srůsty, cysty apod.