Masáže během rehabilitační péče

Privátní rehabilitační středisko MUDr. Petr Dolák

Autor: Privátní rehabilitační středisko MUDr. Petr Dolák

REHABILITACE, FYZIOTERAPIE   MUDr. Petr Dolák poskytuje rehabilitační péči a nabízí zeštíhlovací programy, léčbu celulitidy, elektrogymnastiku a…

Více o autorovi

V rámci rehabilitační péče se provádí masáže, které pacientům pomáhají léčit zranění, zmírňovat bolesti, odstraňovat stres, zlepšovat krevní oběh a uvolňovat napětí. Jde o jednu z nejstarších metod terapie.

Klasická masáž je řešena komplexně, obsahuje řadu masážních hmatů, které se provádějí ve stanoveném pořadí a několikrát se po sobě opakují. Aby výsledek terapie byl dokonalý, zpracovávají se svalové partie z více stran a pod různými úhly. Klasické masáže se rozděluji podle toho, na které části těla se provádí, tak že existuje masáž zad, masáž horních a dolních končetin, břicha nebo hrudníku. Podle toho může být prováděna buď masáž celková nebo částečná. Celková masáž je spojení všech hlavních sestav a to šíjové, zádové spolu s masáží horních a dolních končetin. Podstatou masáže jsou masérské hmaty, začíná se vždy třecími hmaty, které zahřejí pokožku a svaly, poté následuje roztírání a hnětení a masáž končí zklidňujícími hmaty maséra. Dalším typem masáže je léčebná masáž, jde o speciální metodu, při které se používají rehabilitační pomůcky, jako jsou například míčky, tato metoda se nazývá míčkování. Do léčebných masáží se řadí i masáž reflexní, akupresurní nebo vazivová. Tyto techniky se používají v rámci komplexní terapie a kombinují se podle zdravotního stavu pacienta.

Reflexní masáž

Tato metoda se liší od klasické technikou hmatů, provádí se na sucho a velmi pomalu, hmaty mají přesné pořadí, které působí na tkáně a vnitřní orgány přes kůži. Terapie se neprovádí v postižených místech. Léčba je vhodná v případě akutních onemocnění vnitřních orgánů, při poruchách prokrvení, při poúrazových stavech apod.

Akupresurní masáž

Tato metoda je založena na masáží prsty, kdy se stimulují specifické reflexní body. Nejčastěji se používá při masáží chodidel, obličeje a hlavy vždy po nějakém prohřátí, kdy postižená oblast je dobře prokrvená a lépe tak reaguje na terapii.

Vazivová masáž

Vazivová masáž je podobná masáži reflexní, používají se speciální hmaty, které posouvají kůži, jejím cílem je uvolnit a zlepšit funkci svalů.