Menší gynekologické operační výkony

MUDr. Jiří Zvolský

Autor: MUDr. Jiří Zvolský

Gynekologická ordinace Opava - Kateřinky   MUDr. Jiří Zvolský poskytuje odbornou léčebnou a preventivní péči v odobu gynekologie: komplexní…

Více o autorovi

Na genitáliích se mohou objevovat drobné výrůstky, pokud jsou tuhé nebolestivé a nezvětšují se, může se jednat o genitální bradavice nebo nezhoubný nádorek. Výrůstky mohou být příznakem i pohlavně přenosných chorob, v každém případě je určitě vhodné se dostavit do gynekologické ordinace a nechat si výrůstky odstranit. Genitální bradavice jsou nezhoubné onemocnění virového původu, mohou se objevovat ojediněle i v seskupení, ve většině případů jsou bez zvláštních příznaků, některé ženy si ale stěžují na svědění a bolest. Kromě těchto nepříjemných projevů, znamenají pro ženu velmi často i omezení sexuální aktivity, odkud je již jen krůček ke vzniku deprese. Nebezpečné jsou výrůstky u těhotných žen, protože může dojít k přenosu viru na dítě v průběhu porodu a ohrozit jej nejen na uzdraví, ale i na životě. V případě, že nejsou genitální bradavice léčeny, mohou se dále zvětšovat nebo mohou zůstat neměnné, či dokonce mohou samy vymizet.

Tento druh bradavic se přenáší téměř výlučně pohlavním stykem a jedná se o jednu z nejčastějších pohlavních chorob mezi populací. Infekce se může přenášet i drobným poraněním sliznice. Rizikovým faktorem pro přenos této nemoci je frekvence pohlavního styku tak i četnost sexuálních partnerů, e kterými se nakažená osoba stýká.Chirurgické odstranění zkrátí léčebný proces na jednu ambulantní návštěvu. Zákrok se provádí v lokální anestézii.Důležitou zásadou při prevenci je vyvarovat se promiskuitě a pečlivě dodržovat intimní hygienu. Pokud dojde k nákaze jednoho z partnerů je třeba, aby se vyšetření podrobil i druhý partner.