Nádorové změny na mozku

MUDr. Kateřina Stehlíková - NEUROLOG.HK s.r.o

Autor: MUDr. Kateřina Stehlíková - NEUROLOG.HK s.r.o

Neurologická ambulance, Hradec Králové neurologie-stehlikova.cz   MUDr. Kateřina Stehlíková se zabývá prevencí, diagnostikou, léčbou, onemocnění…

Více o autorovi

Nádor na mozku může vyvolávat různé potíže, které závisí na různých faktorech. Patří mezi ně například umístění v čelním, spánkovém či jiném laloku. Dále se rozděluje podle toho za se jedná o nádor zhoubný nebo nezhoubný, záleží také na rychlosti jeho růstu. Léčba se provádí nasazením antiepileptik, Kromě nasazení léků se provádí existují i další léčebné metody jako je operační výkon, ozařování, chemoterapie. O tom jaká léčba bude provedena, rozhoduje mnoho faktorů, záleží na celkovém stavu pacienta, na jeho věku, na příznacích onemocnění, na velikosti a lokalizaci nádoru apod.

U pomalu rostoucích nádorů může být prvním příznakem epileptický záchvat. Lehčí forma se projevuje záškuby končetin, u většího rozsahu se onemocnění projevuje například poruchou končetin, pomočením nebo silným stiskem čelistí. Ale je třeba předeslat, že ne vždy epileptický záchvat souvisí s nádorovým onemocněním.Dalšími příznaky nádoru na mozku bývají tzv. ložiskové příznaky, tehdy dochází k výpadkům určitých částí mozku a to z důvodu, že mozek je utlačován rostoucím nádorem, může být porušeno centrum řeči, sluchu, zraku a pokud se nádor vyskytne v blízkosti pohybového centra, může zapříčinit poruchy hybnosti. Jiným příznakem může být nitrolební hypertenze, která vyvolává silné bolesti hlavy, mlhavé nebo dvojité vidění, což způsobuje zvýšený tlak uvnitř lebky, poruchy vědomí apod.Při podezření na mozkový nádor je nutné provést řadu vyšetření a zjistit, jak závažně je řídící činnost mozku poškozena. Rozsah, lokalizace a typ nádoru prozradí zobrazovací metody. Jedním ze základních vyšetření je CT (výpočetní tomografie), magnetická rezonance, EEG apod.Obecně lze říci, že nádory mozku vedou velmi často ke změně osobnosti, pacient bývá velmi neklidný až agresivní, nebo naopak zase velmi pasivní až apatický.