Nepodceňujte zelený zákal

MUDr. Věra Lehká

Autor: MUDr. Věra Lehká

Ordinace oční lékařky v Kladně.   MUDr. Věra Lehká poskytuje diagnostickou, léčebnou a preventivní péči v oboru oftalmologie.   Kromě standardních…

Více o autorovi

Co je to glaukom ( zelený zákal)?Onemocnění oka, při kterém zvýšení nitroočního tlakuzpůsobuje poškození zrakového nervu a tím dochází kpostupnému oslepnutí. Vývoj glaukomového onemocnění jevelice pomalý (několik let), proto jsme schopni změny našeho vidění registrovat až v pokročilém stadiu onemocnění, kdy je léčba velice komplikovaná a v některých případech již nemožná. Své choroby si je vědomo méně než 50% postižených lidí. Glaukom je celosvětově druhou nejčastější příčinou ztráty zraku.

 

U koho je zvýšené riziko glaukomového onemocnění?U populace nad 40 let, s přibývajícím věkem se riziko tohotoonemocnění zvyšuje. Dále u pacientů se zvýšeným krevnímtlakem, s cukrovkou, s migrénami. Významnou rizikovouskupinou jsou i lidé, kteří jsou dlouhodobě vystaveni stresu

 

Co dělat pro včasné odhalení glaukomu?V tomto případě je velice důležitá prevence - to znamenáodhalení glaukomu v jeho takzvaném preglaukomovém stádiu, tedy v momentě, kdy ještě nedochází ke ztrátě vidění a zorného pole. To umožňují nejmodernější zobrazovací techniky založené na laserovém snímání úbytku vláken zrakových nervů sítnice (technologie GDx, OCT, HRT)

 

Lze glaukom léčit?Úspěch léčby závisí na včasné diagnóze. Glaukomovéonemocnění lze výrazně zpomalit, a v případě včasné diagnózy takřka zastavit jeho průběh.