OTÁZKY PRO MEDIÁLNÍ TVÁŘE ORDINACE ROKU: Marie Zelená

MUDr. Moderní Lékař

Autor: MUDr. Moderní Lékař

WEBOVÁ ORDINACE LÉKAŘE je Vám k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Ve vzájemné spolupráci s více než 4300 lékaři po celé České republice pro Vás…

Více o autorovi

OTÁZKY PRO MEDIÁLNÍ TVÁŘE ORDINACE ROKU:

Marie Zelená

 

Co Vás vedlo k tomu stát se jednou z mediálních tváří soutěže ORDINACE ROKU?

I přesto, že se v rámci své činnosti dostávám do kontaktu zejména s dětskými lékaři na nemocničních odděleních, jsem přesvědčena o tom, že prostředí lékařských ordinací hraje v působení na pacienta zcela zásadní roli. Dvojnásob to pak samozřejmě platí v případě dětských pacientů. Proto jsem byla velmi ráda, že mohu do tohoto projektu přispět tím, že ho budu jako jedna z mediálních tváří reprezentovat a šířit ve veřejném povědomí.

Jste známá oděvní a módní návrhářka, co Vás přivedlo k myšlence oblékat svými veselými zástěrkami personál dětských onkologických oddělení a pediatrických ordinací?

Dovedla mě k tomu má osobní zkušenost, protože člověk, který je mi velmi blízký, sám prodělal onkologickou léčbu. Naštěstí zcela úspěšně. Při této příležitosti jsem se seznámila s panem profesorem MUDr. Pavlem Šlampou CSc., přednostou Kliniky radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně. Jednou mě při návštěvě svého ústavu provázel po odděleních a když jsme došli k ozařovnám, zmínil se, že by bylo pěkné, kdybych vymyslela něco barevného pro dětské lékaře, aby se děti při zákroku tolik nebály. Nemusela jsem dlouho přemýšlet a přišla jsem s konceptem „veselých zástěrek“, který jsem velice brzy rozšířila i o trička s barevnými obrázky, které si sama kreslím. Každý obrázek znázorňuje jednoduchý příběh, o němž může lékař nebo sestra s dítětem mluvit, a odpoutat tak jeho pozornost od okolního dění. V současné době používáme 18 druhů obrázků, a to proto, aby každý člen zdravotního personálu mohl nosit svůj vlastní, unikátní model. K oblečení necháváme tisknout také omalovánky pro hospitalizované nebo ošetřované děti. Omalovánky obsahují stejné motivy, jaké nosí lékaři na svém oblečení. Toto oblečení se již uchytilo v mnoha nemocnicích nejen v České republice, ale také na Slovensku (zejména v Bratislavě). Při výrobě používáme výhradě zdravotně nezávadné materiály, které prošly mezinárodními testy a vyrábějí se přímo v České republice. Obrázky jsou tištěny speciálním potiskem. Naše oblečení však není určeno jen pro onkologii, ale pro všechna oddělení zaměřující se na léčbu dětských pacientů. Oděvy své uplatnění nacházejí dokonce i v rámci LDN a geriatrických oddělení, aby alespoň trochu pohladily duši starých a nemocných lidí, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých.

V čem spatřujete svůj hlavní přínos do soutěžního projektu ORDINACE ROKU?

Smyslem mé tvorby je pomoci lékařům a sestřičkám odpoutat pozornost dětských pacientů od vyšetření směrem k něčemu pozitivnímu. Sama mám dvě malá vnoučátka, a tak moc dobře vím, jak důležité je, aby lékař, sestry a celá ordinace byli barevní, pokrytí obrázky a pozitivní. Zkrátka aby děti od prvního vstupu do ordinace nevnímaly, že je bude při vyšetření něco bolet, nebo že je možná čeká cosi nepříjemného. Jde o to, aby dítě mělo pocit, že je mu lékař spíše velkým kamarádem, který mu dokáže pomoci. Navíc jsem přesvědčena o tom, že i samotní lékaři potřebují motivovat a pochválit, protože si to bezesporu zaslouží – jejich práce je přeci velmi důležitá a zodpovědná. Proto jsem ráda, že je lidé mají možnost veřejně nominovat a vyjádřit jim tak svůj dík. A jelikož se lidem líbí mé obrázkové oblečení a podporují ho, mám nespočet příležitostí s nimi o projektu ORDINACE ROKU mluvit a při té příležitosti ho i představit jako soutěž, do které má smysl se zapojit.

 

Je známo, že pravidelně organizujete charitativní přehlídky, na něž se sjíždí lékaři z nemocnic a dětských oddělení po celé České republice. Na jedné z připravovaných akcí se společně s další známou osobností, paní Kateřinou Cajthamlovou, představíte jako mediální tvář projektu ORDINACE ROKU. Těšíte se na toto společné setkání?

Ano, v rámci svého projektu „Návraty k hodnotám“ pořádám společenské události, které jsou propojeny módou, hudbou a vzácnými hosty. Projekt má za cíl uměleckým způsobem upomínat na důležitost rodiny, úcty člověka k člověku, duchovního života, ale také na úctu k místům, kde jsme se narodili a kde máme své kořeny. První adventní neděli, která letos vychází na datum 3. 12. 2017, se bude v mé rodné obci Ostrožská Nová Ves konat již devátý ročník takového večírku, na nějž se každoročně sjíždějí lidé z celé České republiky. A jsem ráda, že vedle významných osobností z různých uměleckých směrů, které zde budou vystupovat, zde mohu představit také projekt ORDINACE ROKU, v jehož rámci společně s Kateřinou Cajthamlovou a Janou Doleželovou působím jako mediální tvář. Svou účastí nás tentokrát poctí i manažerka projektu, paní Zuzana Štemprochová. Na toto setkání se samozřejmě velice těším.

Marie Zelená