Péče v těhotenství i po porodu

Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

Autor: Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

FYZIOTERAPIE   Be balanced fyzioterapie-praha6.cz Používám nejmodernější přístup ve fyzioterapii, založený na principech vývojové kineziologie, které…

Více o autorovi

Péče v těhotenství i po porodu

Komplexní péče o vaše tělo v těhotenství, po porodu i o vaše děťátko

  • Péče v těhotenství

Fyzioterapie pro těhotné

V těhotenství se často objeví pohybové obtíže, s kterými se setkáváte poprvé. Je to dáno výraznými změnami těžiště a tedy i postavení pánve a páteře. Dále uvolňováním vazů, které pak hůře drží jednotlivé segmenty těla pohromadě. Tyto obtíže se zpravidla dají dobře řešit cílenou, ale šetrnou fyzioterapií jak v průběhu, tak i ke konci těhotenství. Nejčastější obtíže jsou bolest beder, někdy i vystřelující do dolních končetin, bolesti mezi lopatkami, tahání svalů břicha, bolest krční páteře, brnění rukou. Cílené cvičení, uvolňování a jemné kloubní mobilizace v kombinaci s kineziotejpingem přináší rychlou úlevu.

Skupinové cvičení pro těhotné – každou středu 17:45 – 18:45hod.

Nabízíme pravidelná cvičení pro těhotné pod vedením fyzioterapeutek s bohatou zkušeností s těhotnými, poporodní péčí i péčí o miminka. Cvičení pro těhotné je kombinací fyzioterapeutických

cvičení zaměřených na svalové dysbalance a práci s pánevním dnem, dále prvků jógy a práce s dechem. Cvičení je provázeno i povídáním o přípravě na porod a meditací pro napojení se na své tělo a na miminko. Cvičení probíhá v malé skupince a je prostor pro individuální přístup ke každé klientce.

 

  • Péče po porodu

Fyzioterapie

Těhotenství a doba po porodu představuje velkou zátěž pro tělo ženy. Těhotenství napáchalo změny na držení těla a podpořilo svalovou nerovnováhu, porod oslabil pánevní dno, a s touto výchozí pozicí vstupujete do kolotoče nošení miminka, ohýbání se nad postýlkou a kojení. Zhoršuje to pak i ten fakt, že dítě je čím dál těžší, a i když se tělo pomalu dává do kupy, zvětšující se zátěž udržuje potíže. Často se tento scénář odehrává až u druhého dítěte.

Proto je potřeba co nejdříve po porodu obnovit svalovou rovnováhu a aktivovat svaly těhotenstvím oslabené, aby bylo tělo připraveno na následující zátěž.

 

Terapie poruch pánevního dna

Kdo je nejvíc ohrožen?

– Ženy v těhotenství a po porodu

– Ženy po gynekologických operacích

– Ženy v menopauze

– Při chronickém onemocnění dýchacích cest (CHOPN, astma aj.)

– Při poruchách trávicího traktu (Crohnova choroba, chronická zácpa aj.)

Pro úspěšnou léčbu pánevního dna je nutné, abychom se tyto svaly naučili vnímat a izolovaně zapojovat. Práce pánevního dna závisí ale také na kvalitě postavení ostatní části pohybového aparátu, zejména chodidel, kyčlí a pánve. Proto pro dosažení dlouhodobého efektu je potřeba ovlivnit i držení těchto částí. Nově nabyté dovednosti se dále budeme snažit začlenit do vašich běžných denních aktivit.

Co nabízíme?

– Vyšetření a diagnostika svalů pánevního dna

– Nácvik správného zapojení svalů pánevního dna

– Ošetření ostatních částí pohybového aparátu

– Využití přístrojů, které Vám dají zpětnou vazbu o práci vašich svalů, při úplném výpadku svalů vám můžeme zapůjčit na doma přístroj pro elektrostimulaci

– zapojení pánevního dna v náročnějších aktivitách

Skupinová cvičení

Výborná možnost, jak se ještě rychleji a zdravě dostat do formy. Můžete si vybrat dle Vašich preferencí: dynamičtější JJógu, výživný ranní Funkční trénink nebo méně náročná Zdravá záda.

 

 

  • Péče o vaše děťátko od miminka po dospívajícího

Fyzioterapie dětí

Během raného dětství dochází k rozvoji koordinace svalů, kterou dítě, potažmo později dospělý, bude používat celý život. Pokud vývoj v raném dětství neprobíhá kvalitativně správně, zakládá si tak dítě na budoucí potíže, které se mohou začít projevovat už během školního věku. V terapii batolat vycházíme především z Vojtovy metody a DNS.

Novorozenci a kojenci:

– vyšetření psychomotorického vývoje dítěte – doporučeno sledovat od 6. týdne života

– cvičení Vojtovou metodou terapeutem s plným vzděláním v rámci Reflexní lokomoce dle Vojty

Děti v batolecím věku:

– vadné držení těla, skolióza

– ploché nohy, vbočení kotníků a kolen

– poruchy jemné motoriky

Ostatní děti a adolescenti

– vadné držení těla, skolióza

– bolesti hlavy a zad

– kompenzace jednostranné sportovní činnosti

– terapie po úrazech

– poruchy obratnosti a vnímání svého těla u dětí – dyspraxie

 

http://www.bebalanced.cz/pece-v-tehotenstvi/