Poradenství ve výživě kojenců a batolat

PEDIAGASTRO s.r.o. - MUDr. Jarmila Vospělová

Autor: PEDIAGASTRO s.r.o. - MUDr. Jarmila Vospělová

Ordinace praktické lékařky pro děti a dorost, Ostrava www.detsky-lekar-ostrava.cz www.ostrava-detsky-lekar.cz www.pediagastro.cz Dětská…

Více o autorovi

Děti v tomto věku nové pokrmy nepřijmou hned, ale postupně si vyvíjí chuť na určitý pokrm. Kojené děti lépe přijímají nové chutě než děti na umělé výživě a to proto, že mateřské mléko obsahuje do jisté míry chutě potravin, které maminka jí a nejsnáze si oblíbí ty pokrmy, které má spojeny s příjemnými pocity jako je například pocit nasycení, bezpečí, klid a pohoda. Naopak nucení k jídlu může vyvolat zvracení a může dojít i k potravinové averzi, která může přetrvávat po delší dobu.

Rozšíření jídelníčku u kojenců a batolat je velmi důležité a ještě důležitější je, kdy k němu dochází. Jedná se zejména o předčasné zařazení jídel, která nejsou vhodná pro daný věk, stejně tak i příliš dlouhé otálení s novými jídly, může nepříznivě ovlivnit stravovací návyky dítěte. V určitém období je dětský organismus vnímavý k různým podnětům. Například ve 4-6 měsíci pod narození se kojenci setkávají s novými chutěmi kdy se do jídelníčku zařazuje polotekutá nebo pevná strava. Ke změně jídelníčku dochází i v 7-8měsíci a děti, které v tomto období neměly možnost žvýkat potravu, mají pak v pozdějším věku určité problémy s přijímáním pevné stravy. Je důležité, aby ve vhodném věku dítě získávalo zkušenosti s určitými druhy jídel. Děti ve věku 1-3 roky si vyvíjí chutě na neznámou potravinu také podle toho, jak se k danému pokrmu chovají jejich rodiče. Stravovací zvyklosti rodičů mají klíčový význam v utváření stravovacích návyků u jejich potomků, tak že rodiče by měli být svým dětem vzorem i v oblasti stravování.Děti v batolecím věku mění své stravovací zvyklosti poměrně rychle, například kojenec, se kterým nebyly problémy s jídlem, se může změnit tak, že je třeba ho do jídla povzbuzovat, ale určitě ne nutit. Rodiče pak v poradně na toto téma dostanou několik variant jak sestavit jídelníček, aby byl pestrý a plnohodnotný a dítě jej neodmítalo. Dítě v batolecím věku se více začíná zajímat o okolní svět, navíc v tomto období je jeho růst pomalejší, rovněž spotřeba jídla je snížená a tuto změnu rodiče chápou jako nechuť k jídlu.Malé děti u jídla vnímají jeho vůni, teplotu i chuť a také proto některá jídla odmítají. Mnoho dětí odmítá jídla smíchaná dohromady, stejně tak rozvařenou zeleninu apod. Velmi důležité je také prostředí, kde děti jedí. Vhodné je mít stolek a židli odpovídající jejich výšce nebo použít zvýšenou židli, aby dítě mohlo stolovat s ostatními rodinnými příslušníky.