Poruchy centrálního nervového systému

MUDr. Kateřina Stehlíková - NEUROLOG.HK s.r.o

Autor: MUDr. Kateřina Stehlíková - NEUROLOG.HK s.r.o

Neurologická ambulance, Hradec Králové neurologie-stehlikova.cz   MUDr. Kateřina Stehlíková se zabývá prevencí, diagnostikou, léčbou, onemocnění…

Více o autorovi

Základní řídící jednotkou celého organismu je nervový systém, který se skládá z mozku a míchy. Nervový systém přijímá podněty jak z vnitřního, tak z vnějšího prostředí. Centrální nervová soustava se stará o všechny orgány v těle a pokud dojde k narušení některé z jejích funkcí, dochází k závažným zdravotním komplikacím a to jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Mezi hlavní poruchy centrálního nervového systému patří deprese, kdy u pacientů dochází k poruše spánku, ztrátě sebedůvěry, pacienta přepadají pocity beznaděje, bolesti, které se objevují mají za následek zhoršení nálady, což může vést až k sebevražedným myšlenkám. Pacient se cítí celkově unavený, neklidný a podrážděný. Pro terapii jsou určeny skupiny léčiv, které jsou označovány jako antidepresiva, která by měla pomoci odstranit depresivní stavy a s nimi spojené příznaky.

Častým onemocněním je také migréna, která se řadí mezi bolesti hlavy a je charakterizována bolestí střední nebo velké intenzity, v některých případech je doprovázena nevolností a pocity na zvracení., přecitlivělostí na světlo nebo zvuky. Při záchvatu migrénou není člověk schopen vykonávat běžné aktivity. Příčinou vzniku migrény je zejména stres, deprese, kouření, změna krevního tlaku, nadměrný hluk apod. Pak je důležitý klidový režim v tichém prostředí a medikamenty.Poruchy paměti a soustředění, nejčastějším projevem je zapomínání slov, zhoršení schopnosti si vybavit určitý slovní výraz apod. Obtíže se většinou objevují při větším psychickém zatížení. Tyto poruchy mohou postihnout i mladé lidi, s narůstajícím věkem se pak schopnost soustředění a paměti zhoršuje. Proto je nutné se prvními příznaky poruch paměti zabývat, je třeba paměť posilovat a trénovat. Porucha paměti může být i jedním z příznaků rozvíjející se demence. Ke vzniku demence vede například Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Poruchu paměti může způsobovat vysoký krevní tlak, dýchací potíže, které vedou k nedostatečnému prokrvování mozku a tím ke zhoršování paměti. Riziko vzniku poruch paměti snižuje jednak pravidelné cvičení, mozkový jogging, učení se novým věcem a další aktivity.