Pozor na novou pohlavní nemoc

Canadian Medical Care ČR - soukromá klinika

Autor: Canadian Medical Care ČR - soukromá klinika

Canadian Medical Care je soukromé ambulantní zdravotnické zařízení, které poskytuje ve všech směrech mimořádně vysokou úroveň lékařské péče. U nás…

Více o autorovi

Pozor na novou pohlavní nemoc

Nová nemoc, která se přenáší nechráněným pohlavním stykem a projevuje se zánětem sliznice konečníku nebo pohlavních orgánů a lymfatických cest, , se objevila na území naší republiky v roce 2010. Neléčená forma choroby lymphogranuloma venereum (LGV) může mít vážné následky.

Ve vyspělých zemích Evropy a Severní Ameriky počet případů onemocněním LGV výrazně narůstá, přičemž ve vyspělých zemích se nemoc šíří zejména mezi homosexuály. Ženy jsou touto chorobou postiženy zcela vyjímečně .

 

Nejčastějším klinickým projevem lymfogranulomu je zánět konečníku. Prvním příznakem onemocnění bývá výskyt červeného pupínku v oblasti genitálu či konečníku. Ten se později změní na nebolestivý vřed, jenž se za několik týdnů zhojí a infekce přejde do dalšího stadia. Při postižení konečníku se onemocnění projeví výtokem a výraznou bolestivostí, v oblasti genitálu dojde k bolestivému zduření tříselných mízních uzlin se zarudnutím kůže nad uzlinami. V obou případech jsou postiženy uzliny, které mohou hnisat, může dojít i k jejich prasknutí (v tříslech i v dutině břišní).

 

Onemocnění je často provázeno horečkou a , dostavuje se nevolnost, bolesti kloubů a svalů. Pokud pacient s LGV nepodstoupí adekvátní léčbu, nemoc může přejít do třetího stadia, které je charakteristické chronickým zánětem  sliznice a mízních cév. Tyto komplikace mohou vést až ke vzniku velkého otoku, znetvoření oblasti genitálu a také k zúžení střev a vzniku píštělí.

 

Jak se před touto nepříjemnou infekcí chránit? Základem je dodržování zásad bezpečného sexu. Máte-li podezření, že jste s touto chorobou přišli do styku, případně pozorujete u sebe nějaké výše popsané příznaky, bezodkladně kontaktujte dermatovenerologa. Vyšetření k průkazu LGV se provádí stěrem z místa infekce a testem na specifický druh chlamydií, které onemocnění způsobují. Léčba probíhá pomocí antibiotik.

Více na: http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/cmc-v-mediich/nova-pohlavni-nemoc-v-ceske-republice

CMC Praha Dermatovenerologie: http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/obor/dermatovenerologie