Preventivní prohlídky

MUDr. Naďa Volná - Praktický lékař pro dospělé, Studénka

Autor: MUDr. Naďa Volná - Praktický lékař pro dospělé, Studénka

Praktický lékař pro dospělé ve Studénce. Závodní lékař   Ordinace praktického lékaře MUDr. Volné ve Studénce je zde pro Vás. Diagnostikujeme,…

Více o autorovi

Udržování zdraví by mělo být samozřejmostí každého z nás, protože jen zdravý člověk se dovede plně uplatnit v běžném životě, neboť zdraví vždy bude ovlivňovat kvalitu našeho života. Pozitivně na zdraví člověka se projevuje životní styl, kterým žije. To znamená zdravě se stravovat, jídlo by mělo být pestré, vyvážené s nízkým obsahem živočišných tuků a s omezením cukrů. Mělo by být bohaté na ovoce a zeleninu. Důležitý je i dostatek pohybové aktivity na čerstvém vzduchu.

Nedílnou součástí péče o zdraví jsou preventivní prohlídky, které jsou hrazené zdravotními pojišťovnami a probíhají ve dvouletých intervalech. Díky pravidelné prevenci lze odhalit jednak začínající chronická onemocnění, ale i vážné choroby jako jsou například nádorová onemocnění. Všechna onemocnění, která jsou včas podchycena, snadněji a úspěšněji se vyléčí. Účelem preventivních prohlídek tedy je, včas zjistit ohrožení nebo poruchy zdraví.Při každé preventivní prohlídce se doplňuje osobní, rodinná a pracovní anamnéza. Nezbytná je i sociální anamnéza, ta je zaměřena na rodinné zázemí, hygienické podmínky a soběstačnost pacienta.Každý nově registrovaný pacient je seznámen s plánem preventivních prohlídek a následným poskytováním zdravotní péče. Pacienti, kteří se kvůli svému zdravotnímu stavu nemohou dostavit na ošetření do ordinace praktického lékaře, po domluvě lze provést návštěvní službu v domácím prostředí. Návštěvní služba muže být také akutní a to z důvodu náhlého zhoršení zdravotního stavu.