Screeningové vyšetření těhotných žen

MUDr. Jiří Zvolský

Autor: MUDr. Jiří Zvolský

Gynekologická ordinace Opava - Kateřinky   MUDr. Jiří Zvolský poskytuje odbornou léčebnou a preventivní péči v odobu gynekologie: komplexní…

Více o autorovi

V průběhu těhotenství většina žen podstoupí screeningové vyšetření, jehož cílem je předcházet komplikacím a včas odhalit změny, které by přinesly riziko výskytu vývojové vady dítěte. Provádí se screening v I a II trimestru těhotenství a každé ženě nad 35 let je nabízeno vyšetření k vyloučení chromozomálních vad, které nesou určité riziko spontánního potratu. Oproti mladším ženám jsou totiž vystaveny specifickým komplikacím, které souvisí hlavně s fyziologickými změnami a s častějším výskytem přidružených onemocnění. To ale neznamená, že komplikace nemohou nastat i u mladších těhotných žen, ale u nich je menší pravděpodobnost.

Ultrazvukové vyšetření mimo jiné zahrnuje měření nahromaděné podkožní tekutiny v oblasti šíje plodu, které je základním parametrem pro stanovení vrozených vývojových vad. Screening v I. trimestru těhotenství se provádí za účelem vyloučení strukturální vady plodu, stanovení skutečného stáří plodu, stanovení četnosti plodu včetně předpokládaného termínu porodu.Screening ve II. trimestru obsahuje podrobné ultrazvukové vyšetření, kdy jsou detailně vyšetřeny orgány plodu. Cílem vyšetření je, odhalit případnou přítomnost chromozomální vady plodu. Dále je zjišťována velikost plodu a úměrný růst v poměru ke stáří plodu.Screeningových vyšetření se nastávající maminky nemusejí obávat, provádějí se proto, aby se lékař ujistil, že miminko je zdravé. Stejně tak je důležité docházet na pravidelné kontroly, aby bylo možno sledovat, jak nenarozené miminko roste a jak se pohybuje . Vyšetření je pro těhotnou ženu a plod naprosto bezpečné.