Šedý zákal –oční onemocnění, tupozrakost, barvoslepost a zánět rohovky

MUDr. Ludmila Říhová s.r.o.

Autor: MUDr. Ludmila Říhová s.r.o.

OČNÍ ORDINACE, Praha 2 - Vinohrady   Přístrojové vybavení ordinace: autorefraktometr bezkontaktní tonometr automatický perimetr digitální sitnicová…

Více o autorovi

Šedý zákal –oční onemocnění

Toto onemocnění se velmi často objevuje u starších lidí, dochází k postupnému zakalování čočky a to brání tvorbě obrazu v na sítnici. Někdy může toto šedý zákal vzniknout po zranění oka, při silném záření, ale i při diabetu. Toto onemocnění je stále uváděno jako nejčastější příčina slepoty. Zatím není znám žádný konzervativní způsob, jak zabránit vzniku této choroby, Vvelmi efektivní je pouze chirurgická metodaHlavními příznaky vzniku šedého zákalu jsou jednak zvýšená citlivost na ostřejší světlo, pocit vidění jako přes mléčné sklo, deformace čar, přeskakování písmenek při čtení, tmavá clona, která vystupuje z některé strany, barvy připadají vybledlé, dále je to narůstající krátkozrakost, bolest a pálení oka i při oslnění protijedoucího vozidla, také se může objevit dvojité vidění a další příčiny.

Tupozrakost

Jde o oční onemocnění, pro které je charakteristické zhoršení vidění. Jeho podstatou je neschopnost správně přijímat obrázky z postiženého oka, neboť oko není správně stimulováno. Příčinou tohoto onemocnění může být vysoký stupeň refrakční vady na jednom oku (krátkozrakost, nebo dalekozrakost), dále šilhání nebo šedý zákal. Proto je důležité tupozrakost správně diagnostikovat, aby včas mohla být zahájena vhodná léčba. U dětí je tupozrakost často zjištěna už v předškolním věku. Léčba spočívá v odstranění zjištěné příčiny a v korekci vady, což se nejčastěji provádí zalepením zdravého oka, aby se postižené oko zlepšilo. Oko se zalepuje přibližně na 4-6 hodin denně.

Barvoslepost

Barvoslepost se rozlišuje podle toho, jakou barvu člověk nevnímá. Nejčastěji se jedná o rozlišení barev červené, zelené nebo modrofialové. Barvoslepost je způsobena poruchou buněk v sítnici, porucha barvocitu je většinou vrozená, dědičná a málokdy se jedná o poruchu získanou a neexistuje na ni léčba. Vhodnými optickými pomůckami ji ale jde do určité míry korigovat.

Zánět rohovky

Jedná se o časté onemocnění, pokud jsou oči vytavovány UV záření, velmi často k němu dochází při pobytu na horách, kdy zrak není dostatečně chráněn vhodnými slunečními brýlemi. Zánět rohovky se projevuje zejména zvýšeným slzením a bolestí očí, bolestí hlavy, světloplachostí, poškozením spojivky a samozřejmě příčinou je i zhoršené vidění.Léčba probíhá krátkodobým nasazením antibiotik, důležité ale je, dbát na to, aby při nedocházelo k dalšímu poškození rohovky, například mnutím očí a také zrak musí být nadále chráněn s pomocí brýlí před přímým světlem.Pokud zánět rohovky nebude léčen, může dojít ke komplikacím, které jsou závažné a mnohdy nevratné. Jde zejména o krátkozrakost, dalekozrakost nebo šilhání. V závažných případech se toto onemocnění může změnit v zákal.