U lékaře

MUDr. Jaromír Tručka

Autor: MUDr. Jaromír Tručka

Nadstandartní dětská ordinace s bezplatnou pohotovostní službou. Nevybíráme vůbec žádné poplatky. Školákům nabízíme velký výběr omluvenek.   Pro…

Více o autorovi

1. Sedmnáctiletého syna bolí v krku. Lékař ho pošle na ORL. Může jít sám, když jsme s tím podepsali souhlas?

Ne, tento formulář platí jen pro praktické lékaře, gynekology a stomatology. K ostatním lékařům musíte vždy chodit až do dovršení plnoletosti vašeho dítěte jako doprovod. Souhlas druhého rodiče si vezměte pro jistotu také s sebou. Ambulantní specialisté jej vyžadují na celou řadu zákroků.

 

2. S dcerou, která má vysokou teplotu, chci k lékaři poslat paní na hlídání. Co s sebou potřebuje?

V tomto případě platí heslo čím víc, tím líp. Dejte jí formulář (musíte ho vyzvednout u lékaře), kde jste podpisem souhlasili s tím, aby dostala informace o zdravotním stavu pacienta. Pokud chcete, aby mohla nahlížet do zdravotnické dokumentace, dejte jí i plnou moc. O tom, jakou péči dítě dostane, však rozhodovat nemůže. Podle ministerstva zdravotnictví by měli lékaři plnou moc akceptovat. Těm se příliš tento výklad nezdá. Proto není jasné, zda bude tento doklad stačit všude.

 

3. S druhým rodičem dítěte se nestýkám a ani jej nemůžu sehnat.

Pokud se jedná o zákrok takového významu, že je k němu nutný souhlas obou rodičů, může se lékař obrátit do 24 hodin na soud, který nezletilému ustanoví opatrovníka. Soudy již vyčlenily v rámci své struktury takzvané opatrovnické soudce, kteří se budou této agendě věnovat. Rozhodnout by měl co nejrychleji, lhůta ale zákonem stanovená není.

 

4. Babička přijde s vnoučetem k lékaři. Ten mu diagnostikuje angínu. Může babička s plnou mocí rozhodnout, zda mu lékař dá sirup, nebo léky?

O postupu léčby babička rozhodovat nemůže. V tomto případě babička poskytne lékaři informace o tom, jak se dítko stravuje, a lékař z toho usoudí, zda dítě je schopné polknout tabletu.

 

5. Šestnáctiletý mladík jde na nepovinné očkování proti klíšťové encefalitidě. Má s sebou formulář, že může navštěvovat lékaře sám. Potřebuje k tomu také souhlas obou rodičů?

Ano, mladík s sebou musí donést ještě souhlas obou rodičů k výkonu.

 

6. Dítě je často nemocné, maminka s ním jde k lékaři a lékař rozhodne o píchnutí vitaminů. Je k tomu potřeba souhlas obou rodičů?

Některým lékařům bude stačit jeden souhlas, jiný bude vyžadovat oba.

 

7. Nezletilého bolí záda, může praktik postupovat jen se souhlasem jednoho z rodičů?

Ano, stačí přítomnost jednoho rodiče, lékař se s ním radí o další léčbě a možném postupu. Pokud je nezletilému více než 15 a má svolení rodičů, může rozhodovat sám.