Výhřez ploténky bederní páteře

Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

Autor: Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

FYZIOTERAPIE   Be balanced fyzioterapie-praha6.cz Používám nejmodernější přístup ve fyzioterapii, založený na principech vývojové kineziologie, které…

Více o autorovi

Výhřez ploténky bederní páteře – léčba

Výhřez ploténky bederní páteře nemusí znamenat definitivní stopku

Výhřez ploténky v našich hlavách zafixoval jako problém, z kterého není cesta ven, a který lze řešit pouze operací. Přitom výhřez ploténky v bederní páteři po třicátém roce věku má asi 70 % populace. Ti všichni ale přeci obtíže nemají. Znamená to, že samotný výhřez nám nemusí vůbec vadit?

Pravdou je, že pokud dojde k výhřezu ploténky, jedná se do určité míry o nevratné poškození. To ovšem neznamená i trvalé obtíže. Lidský organizmus má velké autoreparační mechanizmy, pokud má k tomu dobré podmínky.

výhřezu ploténky v bederní páteři dojde nejčastěji opakovaným mírným přetěžováním, respektive jejím nerovnoměrným zatěžováním. Na ploténku jsou tedy vyvíjeny nerovnoměrné tlaky. Může to být vynucenou polohou při práci (například zubař je stále ohnut a otočen k pacientovi na jednu stranu), nevhodnou aktivitou (kulturista nakládající si v posilovně velké váhy, či kutil neustále nakloněný nad pracovní stůl), nebo, a to je nejčastější, je to dáno naší neideální koordinací. Nemusíme mít specifickou či silově náročnou zátěž, ale opakovanými malými silami se problém stejně vytvoří.

Všichni máme určitou asymetrii, kterou většinou nepociťujeme. Vytvořili jsme si totiž náhradní mechanizmy. Uvedu příklad. Naše páteř se na jednu stranu otáčí lépe než na druhou. Rotaci na druhou stranu ale rovněž potřebujeme, a tak ji nahradíme úklonem. Pak při chůzi naše páteř nerotuje, ale uklání se. To jsou ty malé vnitřní síly, které postupně a velmi nenápadně poškozují ploténky.

Ploténka tedy postupně popraskává, začíná se vyklenovat, případně její prstenec praskne úplně a gelová kulička uzavřená prstencem vyteče ven, do páteřního kanálu, či častěji do strany k odstupu nervů od míchy, tedy k jejím kořenům. V určité fázi tohoto procesu začne o sobě problém dávat vědět. Někdo pocítí potíže již při malém strukturálním nálezu, u někoho je vývoj rychlý a dojde rovnou k výhřezu kuličky ven. Bolesti mohou být mírné či rovnou nesnesitelné. Posunutá ploténka dráždí nervy a bolest pak vystřeluje do končetin. Někdy můžeme pociťovat jen brnění v končetině, bez bolesti v zádech. Někdy nás akutní průběh zásadně omezí v běžných denních činnostech.

Co dělat, pokud nás tyto potíže postihnou? Pokud je stav vážnější, je dobré navštívit neurologa. Ten vám vyšetří reflexy, a zjistí, jestli je útlak nervů závažný nebo ne. Nemělo by se ale příliš dlouho čekat pouze v klidu s analgetiky.

Je potřeba co nejdříve přistoupit k řešení příčiny problému. Tedy, jaká odchylka v pohybovém aparátu problém způsobila, čím si ji stále přiživujeme a jak ji odstranit. Cíleným cvičením, které musí být velmi šetrné a nesmí provokovat bolest, můžeme zmírnit svalovou dysbalanci, a vyladit svalové napětí. Nepříznivé tlaky v okolí ploténky pak mizí, ploténka přestává být drážděná a tlačená špatným směrem, mizí její otok.

Díky tomuto mechanizmu mohou být výsledky cvičení velmi rychlé. Někdy přijde velmi akutní člověk, který se nemůže předklonit, sednout si, zvednout nohu vleže na zádech apod. Po cvičení může odcházet výrazně zlepšen, předkloní se víc a brnění v noze již nejde tak nízko. Někdy je bohužel začátek delší a vyžaduje trpělivost. Vždy ale by po cvičení mělo být okamžité, byť mírné zlepšení. Zpočátku toto zlepšení trvá jen několik hodin či jeden den. Postupně se tato doba prodlužuje.

Místo operace často stačí lépe nastavit postavení kloubů, zaktivovat některé svaly do správných souher, zlepšit funkci kyčlí nebo zajistit lepší zapojení hlubokých svalů břicha. Podmínkou je důkladné vyšetření, které odhalí slabá místa a tím příčinu potíží. Následuje cílené cvičení pro zlepšení jednotlivých oslabených funkcí a stabilizace kloubů.

Je ovšem potřeba vědět, že bolest je vždy určitým signálem a zkušenost s výhřezem pro nás vždy zůstane varovným prstem. Pokud sklouzneme zpátky do stejného způsobu fungování, stává se ploténka časovanou bombou, která čeká na nejnevhodnější okamžik.

Jsou ale i případy, kdy člověk sice má výhřez ploténky, má bolesti v noze, ale ty nejsou způsobeny ploténkou samotnou. Například přišel pán, respektive sotva přišel, v předklonu. Že prý má plánovanou operaci zad, ale má nějaké tušení, že by se to třeba dalo spravit jinak. Od pohledu tam něco nehrálo. Z detailního fyzioterapeutického vyšetření vyšlo poměrně jasně najevo, že problémem není výhřez ploténky, ale velká artróza v kyčli, pravděpodobně spojená i s poškozením měkkých částí kloubu. Bolesti zad byly jen sekundární problém, protože kvůli kyčli se pán nemohl ani narovnat a tím si přetěžoval bedra. Operovat v tuto chvíli záda by bylo doslova tragédií, protože po operaci by se pán již těžko zvedal. Pán nakonec operaci zad odvolal a nechal si vyměnit kyčelní kloub. Může se narovnat, chodit a záda ho již zásadně nebolí.

Pacienty s výhřezem ploténky se nám daří úspěšně léčit. Přikládáme reference několika našich pacientů, které se v nedávné době u nás s tímto problémem úspěšně popasovali:

Libor V.:

Potíže s páteří mě provázely řadu let – úzký páteřní kanál, posunutý obratel v bederní oblasti, vychýlená ploténka, sedavé zaměstnání, dojíždění autem, stresy a nedostatek pohybu, to vše se bolestivě promítalo do mých zad. Týden před narozením syna jsem kvůli akutní blokádě bederní páteře skončil v nemocnici na neurologii, konzervativní léčba obstřiky a kapačkami mi ale přinesla jen krátkodobou úlevu. Prošel jsem si následnou fyzioterapií (cvičení, magnety, elektroléčba), bolesti ale zůstávaly a lékaři začali mluvit o možné operaci. Na základě tipu od známých jsem se dostal do péče Mgr. Dagmar Lisé (Mostecké) a jejího týmu a teprve tady mi skutečně pomohli. Až tady jsem zažil komplexní přístup, díky kterému paní Mostecká propojila výsledky dosavadních vyšetření s vlastním pečlivým pozorováním a dotazováním a nastavila účinný rehabilitační postup. Naučili mě tu cíleně cvičit a díky pravidelným hodinám v centru Be Balanced a vlastnímu cvičení doma se můj stav brzy výrazně zlepšil, bolesti téměř zmizely a pohyblivost se podstatně zlepšila. Rád bych touto cestou celému týmu rehabilitačního centra moc poděkoval a popřál jim hodně uzdravených pacientů!

Vlastimila K.

Před 5 ti lety mi byly diagnostikovány dva výřezy v bederní páteři, k tomu posun obratle vpřed o 7 mm a následkem toho zúžení páteřního kanálu. Měla jsem bolesti do obou nohou a občasné bolesti zad. Vzhledem k tomu, že se sportem živím (vyučuji TV na VŠ), byly tyto potíže pro mě hodně omezující. Od dětství jsem závodně hrála tenis, který pravděpodobně přispěl k mým potížím.

Byla mi doporučena operace. Rozhodla jsem se to léčit cvičením. Zkoušela jsem různé metody s přechodným účinkem. Nyní cvičím v Be Balanced a postupně jsem si osvojila cvičení, které mi pomáhá. Nyní už chápu, jak je vše provázané, a že není možné léčit místo bolesti, ale její často vzdálenou příčinu. Uvedu příklad, přišla jsem s velkou bolestí levého kolene. Ortoped předpokládal, že je to problém kolene. Dal mi obstřik, který nepomohl. Paní Lisá(Mostecká) se naopak na koleno vůbec nezaměřovala, ve cvičení mi pomohla se intenzivně napřímit a zmobilizovat hrudní páteř a zapojit bránici a břicho, uvolnila mi žebra a bolest kolene okamžitě přestala. Docházím cca. 1x měsíčně na kontrolní cvičení a srovnání těla.

Nyní se mohu věnovat rekreačně a příležitostně dalším sportům -cyklistika, nordic walking, lyžování, lehký výklus, občas tenis. Vím, že musím cvičit a některé sporty si dopřát jen omezeně.

Oceňuji vaše schopnosti a znalosti. Umožňujete mi ještě vykonávat mé povolání. Bez vás bych to asi těžko zvládala.

Michal Š.:

Na úvod chci podotknout, že jsem člověk, který zásadně nepíše recenze. Tentokrát však velice rád udělám výjimku a napíšu tak svoji první recenzi, a to proto, že fyzioterapii Be Belanced a jejich cvičení a přístupu vděčím za hodně.

Trochu historie:

Je mi 40 let. Mé problémy se zády začaly již v dětství. Dělal jsem závodně gymnastiku a ve 13 letech jsem měl úraz v bederní oblasti zad. Asi od dvaceti let jsem v pětiletých intervalech měl dvou až třítýdenní bolesti zad.

V létě 2015 se mé problémy se zády vrátily s nebývalou intenzitou. Bolest začala v bederní oblasti a postupně se rozšiřovala do pravé nohy. Nejprve vystřelovala do stehna, pak do lýtka, až dosáhla do chodidla. Trpěl jsem velkými bolestmi v celé pravé noze. Léky na tišení bolesti neposkytovaly žádnou úlevu. Nedokázal jsem nalézt pozici, ve které by se bolest zmírnila. Nemohl jsem sedět, ležet ani stát. Spánek byl utrpením. Největší bolesti mi způsobovalo sezení. Další komplikací bylo, že v částech nohy jsem ztrácel cit a nohu jsem nedokázal plně ovládat. Nedokázal jsem se postavit na špičku, noha podklesávala. Ztratil se mi reflex v Achillově šlaše.

Začal jsem léčbu na neurologii. Na magnetické rezonanci (MRI) byl diagnostikován 1cm výhřez ploténky mezi posledním obratlem a křížovou kostí se silným útlakem sedacího nervu. Absolvoval jsem sadu deseti infuzí (kortikoidy + analgetika), bez zlepšení. Bolesti trvaly přes čtyři měsíce. Byl jsem zoufalý a nevěděl jsem jak dál. Konečné doporučení neurologů byla operace – odstranění výhřezu chirurgickou cestou. Dokonce už jsem byl objednán na neurologii na operaci.

Be Balanced:

Jednou mojí známou mi byla doporučena rehabilitace Be Balanced. V sobotu jsem poslal e-mail paní magistře Dagmar Lisé (Mostecké), ve kterém jsem krátce popsal svoji situaci a požádal o termín. K mému velikému překvapení a radosti jsem hned ten samý den (podotýkám v sobotu!) dostal odpověď a byl jsem objednán na vstupní návštěvu hned na následující pondělí.

Během rehabilitace u Be Balanced jsem poznal paní magistru Mosteckou a paní magistru Zuzanu Krchovou, ke které jsem po dvou vstupních návštěvách začal chodit na pravidelnou rehabilitaci. Obě dvě jsou úplně bezvadné a své práci rozumí.

Hned od prvních návštěv jsme začali s cvičením, které mi tak říkajíc bylo uděláno na míru nebo přímo na tělo. Cviky, které jsem se naučil, jsem pak dělal doma. Hned od začátku jsem cvičil jednu až dvě hodiny denně.

Hned po pár úvodních návštěvách se můj stav začal zlepšovat. Nemohl jsem tomu uvěřit. Tam, kde chemie a klasická medicína selhala, zafungovalo cvičení. Po tak dlouhé době neustálého zhoršování mého stavu se trend obrátil. Nikdy bych nevěřil, že cvičení může přinést takovou změnu.

Nejprve se bolest začala zmírňovat, až se postupně začala ztrácet. Rovněž se začal navracet cit do necitlivých míst a já jsem opět začal plně ovládat celou nohu. Postupně bolest úplně odezněla a zůstalo jen brnění v pravém chodidle. Úlevu přineslo, že jsem opět mohl spát celou noc bez jakýchkoli prášků proti bolesti. Postupovali jsme po malých krůčcích.

Bohužel vývoj neměl vždycky jen zlepšující se tendenci. Dvakrát došlo ke zhoršení. Poprvé mi náhle začala střílet silná bolest do pravé hýždě, kdykoli jsem se narovnával. Ta odezněla asi po jednom a půl týdni. Podruhé hodně zesílilo brnění v chodidle a snížil se cit v pravém stehnu. Po týdnu a půl se to opět zlepšilo. K těmto zhoršením nejspíš došlo ve spánku (v noci se ve spaní dost převaluji). Při každém tomto zhoršení jsme cviky upravili a přizpůsobili.

Díky cvičení se můj stav zlepšil natolik, že hned po novém roce jsem zrušil plánovanou operaci, protože zkrátka není potřeba.

Po téměř třech měsících se díky mým návštěvám v Be Balanced a díky cvičení můj stav zlepšil do té míry, že jsme se domluvili, že vyzkouším nějaký sport, a to plavání. A fungovalo to. Plaval jsem kraula, protože při něm je páteř rovná a člověk se neprohýbá. Byla to paráda. Od té doby již chodím plavat pravidelně jednou týdně.

Od mé první návštěvy v Be Balanced uběhly téměř čtyři měsíce. Za tu dobu se můj zdravotní stav změnil k nepoznání. Bolesti úplně odezněly, nohu plně ovládám, mohu bez problémů a bez omezení stát, chodit, ležet a dokonce už i sedět. Před týdnem se mi dokonce vrátil reflex do Achillovy šlachy – po více než půl roce už jsem ani nevěřil, že se vůbec někdy vrátí. Chodím plavat, a postupně doufám začneme přidávat další sporty. Jediné, co zatím stále zůstává, je brnění v pravém chodidle, které však není nijak silné a časem se snad i to vytratí.

Toto zlepšení však není jen tak samo sebou. Je jen a jen díky:

1) Bezvadnému přístupu a profesionalitě v Be Balanced. Opravdu své práci rozumí a dokážou doporučit postup, který vede ke zlepšení. Všechny cviky, které mi doporučili, jsou opravdu cílené a bezvadně se doplňují. A hlavně opravdu FUNGUJÍ. Nebýt těchto cviků, nevím, jak bych skončil. Operace by mě rozhodně neminula.

2) Vytrvalosti, disciplinovanosti a pravidelnému cvičení. Opravdu to chce cvičit, cvičit…. V současné době cvičím dvakrát denně, hodinu ráno a hodinu večer. A rozhodně již cvičit nepřestanu.

Vím, že ještě nemám úplně vyhráno, a to člověk s výhřezem asi nebude mít nikdy. Ale rozhodně jsem na správné cestě. Cvičení mě dostalo z utrpení a vrátilo do normálního života.

MH:

Dlouhodobé přetěžování páteře u mě vyústilo výhřezem dvou plotének v bederní oblasti. Bohužel předepsané fyzioterapie, na které jsem docházela, byly bez efektu. Navíc místo zlepšení se mi po dvou měsících přidaly bolesti hlavy v týlu a šíje. Byla jsem zoufalá, po následných kapačkách v nemocnici a opiátech v tabletkách se můj stav nelepšil, spíše se horšil. Nedokázala jsem bez bolesti sedět, déle stát. V práci jsem musela střídat klečení s chůzí a občasným lehnutím si, abych mohla aspoň chvíli pracovat a to se souběžnou pomocí léků na bolest a korzetovou bederní ortézou. Vysvobozením byl pro mě pobyt na rehabilitačním oddělení v nemocnici, kde jsem se poprvé seznámila s metodou dynamické neuromuskulární stabilizace (DNS). Tohle cvičení jako jediné řeší komplexně všechny mé problémy pohybového aparátu, které způsobily poškození v důsledku přetížení struktur. Dnes vím, jak správné dýchání a trupová stabilita jsou důležité. Sama jsem však věděla, že bez pomoci ještě nedokážu cvičit správně. Druhý týden po propuštění z nemocnice jsem začala docházet na skupinová cvičení na Rehabilitaci Be Balanced. Pod vedením fyzioterapeutek Be Balanced se učím, jak zapojovat a správně stabilizovat trup ve svalových souhrách. Když jsem jela na první hodinu, myslela jsem si, že cestu ani nezvládnu. Nyní po několika týdnech vidím a cítím na sobě pozitivní výsledky. Bolesti jsou menší a nemusím již jíst denně tolik prášků na bolest, abych zvládla běžné činnosti. Věřím, že za čas mé tělo zvládne opět i sezení. Ve velkém vděčím za individuální a profesionální přístup obou fyzioterapeutek a chtěla bych jim zde poděkovat.

 

http://www.bebalanced.cz/vyhrez-plotenky-bederni-patere/