Význam primární péče

MUDr. Marek Červenka

Autor: MUDr. Marek Červenka

Urologická ambulance.   Urologie je chirurgický lékařský obor zabývající se diagnostikou a terapií chorob vylučovací soustavy a mužských pohlavních…

Více o autorovi

V rozvinuté civilizaci se za pomoc bližním specializují profesionálové. Ti nejblíže k nám se nazývají lékaři primární péče. Mají ordinaci někde blízko (blízkost nelze vyjádřit metry, ale je relativní – jiné je blízko ve městech, jiné mimo ně). Jejich výhodou je, že k nim můžeme rychle zaskočit, když má naše Evička horečku, když nás zlobí zub, když se sami necítíme dobře, a kam odběhne partnerka, když si není jistá. Tyto příhody přicházejí poměrně často. Není proto dobře s celou rodinou předpokládat, že nás nikdy žádná nemoc nepostihne, různé zdravotní problémy překonávat vůlí a když už to nezvládáme, začít se na poslední chvíli a zvláště ve stresu a časové tísni shánět po sousedech, kde je v okolí praktický lékař a kdy má ordinační dobu.

Největším kladem primární péče, často také nazývané první linií, je znalost pacientů a jejich prostředí. Ať jde o praktického lékaře ve městě či na vesnici, zná nejen místní prostředí, ale je zpravidla dobře informován o všech okolnostech, které mohou ovlivňovat zdraví občanů. Ví, kdy mezi dětmi řádí jaká infekce, zná kolegy specialisty, kam může poslat pacienty na odborná vyšetření či na rentgen, je mu známo, kde je nejbližší nemocnice pro daný druh zdravotní péče, jaká je možnost pečovatelské a domácí péče v okolí, umí vyplnit desítky formulářů a různých potvrzení pro sociální správu, na sanitku, na přihlášku do školy, na zbrojní či řidičský průkaz atd. atd. Další nespornou výhodou je skutečnost, že zná důvěrně své pacienty a měl by znát i vás a vaši rodinu. Řada onemocnění má své kořeny v tom, s čím se rodíme. Když se zamyslíme nad tím, jakými onemocněními trpěli naši rodiče, prarodiče a sourozenci, s čím jsme stonali my sami v dětství, nalezneme jak my, tak i náš praktický lékař řadu odpovědí na naše potíže i bez složitého vyšetřování. Ale nejen proto je výhodné praktického lékaře neměnit často.