Začarovaný kruh běžeckých zranění

Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

Autor: Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

FYZIOTERAPIE   Be balanced fyzioterapie-praha6.cz Používám nejmodernější přístup ve fyzioterapii, založený na principech vývojové kineziologie, které…

Více o autorovi

Začarovaný kruh běžeckých zranění

Vyběhnete a po určité vzdálenosti vás začne píchat v koleni? Po ránu rozcházíte ztuhlé Achillovky? Jednou Vás bolí v zádech, pak táhne hamstring a vaše obtíže se podivně stěhují z místa na místo a omezují Vás v tréninku, popřípadě ho úplně znemožňují? Zdá se, že jste se stali obětí tzv. funkčních poruch pohybového aparátu, které mohou vyústit až v běžecké zranění. Ročně bývá takto zraněna až polovina běžců. Nejčastější lokalizací těchto obtíží je kolenní kloub a Achillova šlacha.

Overuse injuryBěžecké zranění, označováno často také jako „overuse injury“, by se dalo charakterizovat jako zranění vzniklé na podkladě působení opakovaného stresu malé intenzity na určitou strukturu jako je např. sval, vaz, šlacha nebo chrupavka. Pokud míra zátěže přesáhne naše přirozené reparační možnosti (schopnosti regenerace), začne se naše tělo nejčastěji bránit zánětlivou reakcí dané tkáně. Fáze akutního zánětu je doprovázena bolestí, jejímž cílem je omezení pohybu a tím pádem ochrana před dalším poškozením. Po odeznění zánětu bolesti ustoupí a sportovec se vrací ke své aktivitě, ale ve většině případů se obtíže vracejí nebo se stěhují z jiného tělesného segmentu na druhý. Bylo zjištěno, že u více než poloviny takto zraněných běžců se obtíže vrátily a u jedné třetiny z nich šlo o stejný znovu se opakující problém.

Funkční poruchy pohybového aparátuPříčinou těchto zranění jsou často funkční poruchy. Jak už název vypovídá, nejedná se o poruchu struktury (např. svalu, kosti, chrupavky…), ale o poruchu funkce. Jde tedy o poruchu na úrovni koordinace naše pohybu, napětí svalů, vnímání vlastního těla. Tyto poruchy se mohou manifestovat např. jako blokády kloubů, bolestivé body ve svalech (trigger pointy), zvýšené svalové napětí atd. Všechny tyto obtíže jsou odstranitelné, ale přesto dokážou běžci pěkně znepříjemnit trénink nebo ho dokonce z tréninku mohou vyřadit i na několik dní. Obtíže pak sami postupně odezní nebo v horším případě mohou způsobit výše zmíněné overuse injury. Asi by bylo dobré položit si otázku, proč funkční poruchy ale vlastně vznikají? Příčin je veliké množství. Na vině může být např. poúrazový stav, onemocnění vnitřních orgánů, strukturální odchylky (např. nestejná délka dolních končetin, skolióza páteře aj.). Příčina může ale také pocházet ještě z doby, kdy jsme byli novorozenci a kojenci a začali jsme se hýbat-např. nadzvedávat hlavičku, přetáčet se z boku na bok, posazovat se. V této době u nás mohlo dojít k zafixování nesprávných pohybových vzorů, které jsme si přinesli do dospělosti.

Jak bojovat s funkčními poruchami?Velmi důležité je následky funkčních poruch odstraňovat, aby neměli šanci přecházet do chronického stavu a způsobovat tak následně „overuse injury. Přístupy jsou různé. Liší se ovšem v účinnosti. Co funguje nejvíc, je odhalit příčinu funkční poruchy a tu cíleně řešit. Jednoduchým příkladem by mohl být např. běžec s opakující se bolestí pravého kolenního kloubu. Při vyšetření zjistíme, že běžec zatěžuje více celou pravou stranu svého těla, a naopak zjistíme, že nedokonale zapojuje svůj levý kyčelní kloub. Je třeba zlepšit oporu a zapojení levého kyčelního kloubu, to přenést do svých denních aktivit a sportu. Po té by se měly bolesti pravého kolene zlepšit.

Jak se zbavit overuse injury?Pokud se u nás rozvine fáze akutního zánětu s otokem, bolestí a zvýšenou teplotou daného místa, je vhodné dopřát si klid. Místo ledujte a klidně použijte volně prodejné masti, gely nebo náplasti s protizánětlivým účinkem. Po odeznění fáze akutního zánětu je vhodné zjistit, co vaše obtíže vyvolalo. Tuto příčinu je nutné začít řešit, protože jinak je velká pravděpodobnost, že při dalším větším zatížením se problém znovu ozve a tedy, že se dostanete do bludného kruhu běžeckých zranění.

 

http://www.bebalanced.cz/zacarovany-kruh-bezeckych-zraneni/