Zvracení

MUDr. Zuzana Guřanová

Autor: MUDr. Zuzana Guřanová

Ordinace lékařky pro děti a dorost v Otrokovicích. Poskytujeme léčebnou a preventivní péči v oboru pediatrie.   Preventivní prohlídky a očkování…

Více o autorovi

Je to příznak, který provází většinou infekce trávicího traktu, může být spojen i s průjmem. Zvracet však mohou i děti při náhlé příhodě břišní! nebo při angině či jiných horečnatých onemocněních.

 

Vždy je bezpodmínečně nutné nasadit dítěti dietní režim - zpočátku vysadit všechno jídlo.Důležitý je důsledný pitný režim - vedeme si bilanci kolik toho dítě vypije, kolik vymočí a eventuelně kolikrát zvrací nebo má průjem. Zpočátku podáváme dítěti tekutiny důsledně po lžičkách - vždy každou minutu 2 - 4 lžičky. Tekutiny musí být chladné, ne teplé! Podává se černý nebo zelený čaj (pokud není průjem, je možno ho i osladit, jinak používat raději Glukopur) nebo minerálka, z níž necháme vyprchat bublinky. S výhodou zvláště u malých dětí je použití tzv. WHO roztoku (iontový nápoj) - v lékárně dostanete pod názvem Kulíšek.

 

Pokud dítě toleruje tekutiny po lžičkách, je možno po několika hodinách přejít na pití z hrnku nebo lahvičky. Pokud dítě toleruje tekutiny, první jídlo, které podáme, budou suché vařené brambory osolené podle chuti. Dítě do jídla v žádném případě nenutíme, ale je nutné, aby pilo! Dále je možno doporučit suchý starší rohlík nebo suchar, či piškot. V dalších dnech přecházíme na dietní stravu podobnou jako při průjmu: vařená rýže, brambory, vařená mrkev, suché nevaječné těstoviny, maso jen v malém množství a jen vařené nebo dušené ve vlastní šťávě - nejlépe kuře, králík, krůta. Dále banán, škrábané jablko. V prvních několika dnech pokud možno nepoužívat mléko a mléčné výrobky, mastné a přepálené věci. Zvláště v počáteční fázi nepodáváme léky ústy, je-li horečka, srážíme ji spíše čípky (pozor, nesmí být průjem).