MLÉKO, ZÁZRAK PRO NAŠE KOSTI?

 

Jedna švédská studie se zaměřila na mléko a mléčné výrobky. Švédové sledovali stravu a zdravotní stav u více než 100 tisíce osob. Studie ukázala ne zrovna očekávající výsledky ohledně mléka a sice ženy, které pily více než tři sklenice mléka denně měli častější výskyt zlomenin než ženy, které tolik mléka nepily. Nedá se podle vědců usuzovat, že pití mléka vede ke zlomeninám, ale určitě lze říci, že jako prevence proti tomu moc nefunguje. Co se lámání kostí týče, tak se musí brát v potaz i další faktory jako alkohol či tělesná váha.

Účastníci studie vyplňovali po dobu jednoho roku dotazníky na téma, jak často konzumovali běžné potraviny jako mléko, jogurty nebo sýry. Pak se několik let sledoval jejich zdravotní stav včetně zlomenin nebo úmrtnosti. Mezi ženami trpěly zlomeninami více ty, které denně pily přes 680 mililitrů mléka. Ve skupině "pijáků" tohoto nápoje byla také dvakrát vyšší úmrtnost. U mužů byl trend podobný, i když ne tak markantní.

Přesně opačný vliv pak má podle studie konzumace fermentovaných mléčných výrobků, například jogurtů. Nebezpečí fraktur se snižovalo s vyšší konzumací těchto potravin.

Profesor z univerzity v Uppsale Karl Michaelsson se domnívá, že výsledky mohou souviset s obsahem cukru v mléce. Jiné studie na zvířatech prokázaly vliv tohoto cukru na urychlení projevů stárnutí.

RTG snímek chodidelProfesorce Sue Lanhamové-Newové ze Surreyské univerzity ve studii chybí zahrnutí vlivu fyzické aktivity a dalších aspektů životního stylu, jež ovlivňují kvalitu kostí. Stále prý platí, že v Británii je mléko a výrobky z něj zdrojem až 60 procent vápníku. "Víme, že nedostatek vápníku je rizikovým faktorem pro osteoporózu. Stále je třeba lidi vést k tomu, aby jedli základní potraviny v náležitém poměru, a mléko je jednou z nich," řekla.

V ČR je spotřeba mléčných výrobků podle Společnosti pro výživu pod evropským průměrem. Dostatek vápníku mají prý jenom děti do šesti sedmi let

Zapotřebí je také si uvědomit, že vstřebatelnost vápníku z mléka do našeho organismu je někde kolem 20 - 40 %. Je určitě mnohem lepší kupovat mléka s přídavkem vitamínu D, ten totiž velice zlepšuje vstřebatelnost vápníků. Jestli je vitamín D přidaný do mléka nebo ne se dozvíme podle údaju na krabici daného mléka.

Zdroj: domaci.eurozpravy.cz