NASYCENÉ TUKY NEJSOU AŽ TAK ZLÉ JAK SE DESÍTKY LET ÚVÁDÍ

Možná si někdy lámete hlavu tím z jakého důvodu se objevují nové a nové teorie o zdravém jídle, které shazují teorii, kterou jste například četli v minulých týdnech. Je to tím, že i když věda používá sice exaktní metody ke zkoumání tak její závěry jsou spíše filozofické.

Už desítky let se mluví o tom jak jsou nasycené tuky obsažené v tučných sýrech, mléku a tak dále nezdravé a že nám mohou přivodit kardiovaskulární potíže či obezitu a to kvůli zvyšujícímu se cholesterolu v našem těle na základě konzumace těchto tuků.

Avšak jedna ze studií a sice z roku 2006 zjistila, že lidé, kteří si hlídají hladinu konzumace těchto tuků trpí na kardiovaskulární choroby stejně jako ostatní. V roce 2010 byla provedena podobná studie , ale daleko rozsáhlejší a tato studie neprokázala souvislost mezi nasycenými tuky a kardiovaskulárními chorobami. A nyní se dá mluvit na základě analýzy asi 72 dostupných studií na toto téma, že nasycené tuky se nedají spojovat se srdečními chorobami jakožto jasně daný vzorec. Jako velmi nebezpečné byli naopak označeny jejich náhražky.

Nasycené tuky kromě nezdravé cholesterolu obsahují i cholesterol zdravý, který podle vědců odstraňuje svého škodlivého protějška. Určitě to neznamená, že se nyní považuje za zdravé pojídat tučné sýry a tak dále. Tuk stále znamená obezitu, která sama osobě našemu srdci neprospívá a nejen němu a je určitě se potřeba řídit heslem, všeho moc škodí.

Odborníci v této oblasti se shodují, že lidské tělo funguje na spoustě principech, nejedná se o jednoduchý stroj a jen těžko lze tak přesně určit co jak na naše tělo působí a jak naše tělo přesně funguje. Dietologové se dnes shodují na tom, že je důležitá vyváženost a vyvarování se nekvalitních výrobků a všelijakým náhražkám obsažených ve spoustě potravin. Ty mají na naše zdraví bezesporu velmi negativní vliv.

Člověk by měl přijímat nejen dostatek bílkovin a sacharidů ve svém jídelníčku, ale také tuky naše tělo potřebuje, jen ne v tak velkém množstvím jak bychom si nejspíše přáli. Určitě je zapotřebí konzumovat pravidelně ovoce a zeleninu, pokud začnete pít ovocné a zeleninové šťávy místo sladkých limonád a podobně tak si také velice pomůžete.

Na světě je dnes už mnoho případů, kdy tyto šťávy dokázali něco změnit, je to díky tomu, že tyto šťávy obsahují enzymy, které se běžnou konzumací do našeho těla nevstřebají, z pravidla to bývají právě enzymy, které nám chybí. Avšak i tady platí všeho moc škodí, hlavně co se zeleninových šťáv týče. Takže je určitě potřeba se poohlídnout po nějakém zdroji informací na internetu či se poradit s nějakým odborníkem.