Je vaše dítě méně šikovné než jeho vrstevníci?

Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

Autor: Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

FYZIOTERAPIE   Be balanced fyzioterapie-praha6.cz Používám nejmodernější přístup ve fyzioterapii, založený na principech vývojové kineziologie, které…

Více o autorovi

Je vaše dítě méně šikovné než jeho vrstevníci? Často padá a vráží do věcí? Nedokáže se soustředit? Nedělá to schválně! Možná má problém zvaný DYSPRAXIE.

 

Kvantita těchto poruch u dětí prudce stoupá. Stále více dětí trpí poruchami koordinace, kdy jsou vůči vrstevníkům méně obratní, pomalejší, často zakopávají, padají apod. Problém je ten, že neumí dobře zpracovávat vstupní informace a mají problém na ně adekvátně reagovat (např. všimnout si přijíždějícího auta nebo trefit se včas do míče). Dyspraxie se může ale projevit i ve škole, kdy dítěti dělá problém poslouchat a psát zároveň, nebo ho po škole bolí hlava, protože neumí dobře zkoordinovat práci ruky, ramene a krční páteře při psaní. Kromě toho, že samotná neobratnost ztěžuje dětem život, jsou tyto děti často vylučovány z dětských kolektivů a jsou znevýhodněné při výběru kroužků.

Tyto odchylky je těžké ale možné řešit. Cílenou stimulací a cvičením se tyto funkce mohou zlepšit. Pro dítě pak budou běžné denní úkony snazší a tím se zlepší kvalita jeho života i do budoucna.

  

Mohou za to různé vlivy. Jednak jsou to pravděpodobně vlivy prostředí, dále vlivy v průběhu těhotenství, omezení impulzů na pohybový aparát a smysly u novorozenců a kojenců (časté nošení v sedačkách). Tato smyslová deprivace ale přetrvává a je zřejmá u starších dětí, které preferují hry na počítači než běhání venku. Velkou část dyspraktických dětí ale tvoří předčasně narozené děti, kterým nedozrála dokonale centrální nervová soustava.

 

Jako jedno z mála pracovišť se na tyto potíže specializujeme a spolupracujeme s FN Motol, které se v čele s prof. Kolářem touto problematikou u nás intenzivně a systematicky zabývá.

 

Nabízíme:

  • Diagnostiku dyspraxií, jejich tíži
  • Individuální terapii a instruktáž rodičů
  • Pravidelná skupinová cvičení pro děti různých věkových kategorií, skupinová cvičení mají jednak vliv terapeutický cíleně na daný problém, mohou ale být i vhodnou volnočasovou aktivitou, která dítě přirozeně rozvíjí

 

www.bebalanced.cz