Jóga ve fyzioterapii

Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

Autor: Mgr. Dagmar Lisá (Mostecká), FYZIOTERAPIE - Be balanced

FYZIOTERAPIE   Be balanced fyzioterapie-praha6.cz Používám nejmodernější přístup ve fyzioterapii, založený na principech vývojové kineziologie, které…

Více o autorovi

Jóga ve fyzioterapii

Využívá se jóga ve fyzioterapii? Mohu cvičit jógu, když mne trápí bolesti pohybového aparátu? A kdo mi poradí, který druh jógy je pro mne vhodný?

Na tyto i jiné otázky bychom Vám rádi odpověděli v následujícím příspěvku.

Důležité je vědět, že není jóga jako jóga. Existuje mnoho různých směrů a v současné době také nepřeberné množství lektorů, kteří mají různé vzdělání a přístup ke cvičení i vedení lekcí. A právě tak jako může dobře prováděná jóga pomoci, může špatné provedení cviků uškodit.

Některé propracované druhy jógy lze využít ve fyzioterapii pro jejich léčebné účinky. Obsahují totiž důmyslný systém dechových a relaxačních cvičení, rotačních cviků aktivujících hluboký stabilizační systém, nebo cviků umožňujících zlepšení pružnosti a posunlivosti vašich fascií (to jsou vazivové struktury všude po těle, které mohou zatuhnout a způsobovat tak omezení pohybu a bolest).A jak konkrétně může jóga pomoci?Správně cvičená jóga způsobí, že Vaše páteř bude pružná, pohyblivá a aktivně napřímená, budete moci dýchat zhluboka a přitom s lehkostí, vaše klouby budou dobře stabilizované a nebolestivé a budete lépe vnímat své tělo a to, co vám sděluje. V neposlední řadě se také naučíte relaxovat a uvolnit i po psychické stránce.

Čili správně vedená lekce nejen neuškodí, ale může také pomoci od obtíží. Jsou-li potíže vážné (silné bolesti, strukturální změny), je lépe začít právě na soukromé lekci u fyzioterapeuta, který je zároveň lektorem jógy, nebo má příslušné vzdělání, a který bude kontrolovat správné provedení cviků neboli ásán (tak se jmenuje jednotlivá pozice v józe). Po ústupu obtíží Vám doporučí vhodné skupinové lekce se zkušenými lektory, kde pak budete moci dále zlepšovat či udržovat nově získané schopnosti.

 

http://www.bebalanced.cz/joga-ve-fyzioterapii/