OTÁZKY JSME POLOŽILI I DALŠÍ MEDIÁLNÍ TVÁŘI ORDINACE ROKU: PharmDr. Jana Doleželová

MUDr. Moderní Lékař

Autor: MUDr. Moderní Lékař

WEBOVÁ ORDINACE LÉKAŘE je Vám k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Ve vzájemné spolupráci s více než 4300 lékaři po celé České republice pro Vás…

Více o autorovi

OTÁZKY JSME POLOŽILI I DALŠÍ MEDIÁLNÍ TVÁŘI ORDINACE ROKU:

PharmDr. Jana Doleželová

 

 

Co Vás vedlo k tomu stát se mediální tváří soutěže ORDINACE ROKU?

Do letošního ročníku se zapojilo 3 707 ordinací, což jen svědčí o tom, že o projekt je mezi lékaři opravdový zájem. Ankety tohoto typu zvyšují zdravou soutěživost, přispívají ke zlepšování zdravotnických služeb a zvyšují prestiž lékařské profese. Z těchto a mnoha dalších důvodů jsem se soutěž rozhodla aktivně podpořit.

Co Vám jakožto veřejně známé osobnosti spolupráce s projektem ORDINACE ROKU přináší?

Svou farmaceutickou profesi a popularitu se již mnoho letem snažím využívat pro podporu smysluplných projektů, souvisejících se zdravotnictvím. Ve většině případů se jedná o akce na podporu prevence nebo populárně naučné workshopy. Soutěžní projekt ORDINACE ROKU se ve srovnání se zmíněnými eventy zakládá na jiném modelu, nicméně o to větší radost mám z toho, že se mohu zapojit a zvýšit tak veřejné povědomí o anketě tohoto typu.

Jaké pocity jste si odnesla z natáčení videa pro uplatnění eReceptů v lékárnách?

Natáčení probíhalo v mém „domácím“ prostředí, v lékárně Agel, takže se mi samozřejmě natáčelo velice dobře. Celý štáb a vůbec všichni zúčastnění byli velmi přátelští a milí. Snad se ta všudypřítomná pohoda nakonec odráží i ve výsledném videu.

Co si myslíte o eReceptech? Představují pro lékařskou veřejnost velkou novinku? Není jejich používání příliš složité?

Popravdě jsem sama zvědavá, co s sebou zahájení povinného vydávání eReceptů s nástupem příštího roku přinese. Většina lékařů a lékáren eRecept dosud nikdy nevyužívala. Zrovna před týdnem jsem sledovala celkem zajímavou debatu v Otázkách Václava Moravce, kde na toto téma diskutovali prezident komory lékárníků PharmDr. Chudoba, prezident lékařské komory MUDr. Kubek a zdravotnický expert za hnutí ANO, Adam Vojtěch. Jak z této debaty vyplynulo, snad největší přidanou hodnotu eReceptů na poli zvýšení bezpečnosti užívání léků představuje možnost sledovat interakce a duplicity. Tuto funkci však systém zatím bohužel nabízet nebude, což považuji za obrovskou škodu. Nicméně věřím, že se to do budoucna změní.

Jak jste se sama zmínila, kromě soutěže ORDINACE ROKU se často aktivně podílíte i na dalších projektech. Zbývá Vám při takovém pracovním vypětí dostatek času i na Vaši dceru Verunku?

Jelikož mohu téměř veškerou práci, jíž se momentálně věnuji, dělat z pohodlí svého domova, na dceru mi zbývá času dostatek. S naší malou jsem téměř nepřetržitě, protože obě babičky bydlí 300 km daleko, partner v rámci zaměstnání hodně cestuje a chůvu zatím nechceme. Ve chvílích, kdy Verunka usne, tak okamžitě sedám k notebooku a pracuji. Kvůli své pracovní náplni jsem mateřství dlouho odkládala, s narozením dcery jsem se však rozhodla zvolnit – Verunka je pro mne totiž na prvním místě.

Jana Doleželová