Neurologické obtíže

MUDr. Kateřina Stehlíková - NEUROLOG.HK s.r.o

Autor: MUDr. Kateřina Stehlíková - NEUROLOG.HK s.r.o

Neurologická ambulance, Hradec Králové neurologie-stehlikova.cz   MUDr. Kateřina Stehlíková se zabývá prevencí, diagnostikou, léčbou, onemocnění…

Více o autorovi

Neurologickými obtížemi trpí velké procento populace. K odstranění nebo zmírnění obtíží je doporučována léčba, rehabilitace a léky, které napomáhají ke zlepšení zdravotního stavu pacienta. Častým problémem mnoha neurologických nemocí je neuropatická bolest, která postihuje periferní i centrální nervový systém. Při těchto bolestech jsou užívány léky první volby tzv. adjuvantní analgetika, především antidepresiva a antiepileptika. Pro optimální léčbu se používá kombinace léků s různými mechanismy a místy v nervovém systému.

Neuropatická bolest vzniká v důsledku postižení nervového systému, představuje závažnou komplikaci, která často souvisí s progresí základního onemocnění. Vede k výraznému zhoršení kvality pacientova života a bývá často příčinou dalších nepříznivých příznaků. Nejčastěji se jedná o poruchy spánku, zhoršení depresí a úzkostných stavů. Jde o chronické onemocnění, které vyžaduje dlouhodobou farmakologickou léčbu.K neurologické péči o pacienta patří i onemocnění páteře a míšních kořenů, jejichž společným jmenovatelem je především bolest a omezení hybnosti. K odstranění bolestí a ke zlepšení pohyblivosti se aplikují podkožně kolagenové injekce. Zároveň zmírňují poškození způsobená stárnutím, nesprávným držením těla nebo chronickými onemocněními. Kolagen je základní bílkovinou, která tvoří tkáně pohybového aparátu, je základem kostí, chrupavek, kloubů, cév, kůže atd. Při podpůrné injekční léčbě bolestivých stavů se kolagen dostává tam, kde je ho nedostatek. Proto se využívá této velmi šetrné, zcela bezpečné metody k léčbě bolestí pohybového aparátu. Pacienti kolagenovou léčbu dobře snáší, je minimálně invazivní a účinná. Její nevýhodou je, že není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, avšak její cena po finanční stránce pacienta nijak významně nezatíží.