Očkování a návštěvní služba

MUDr. Marie Stivarová

Autor: MUDr. Marie Stivarová

Ordinace praktické lékařky pro dospělé, Frýdek - Místek Závodní lékař   MUDr. Marie Stivarová zajišťuje diagnostickou, léčebnou a preventivní péči …

Více o autorovi

Očkování

Očkování je důležitou součástí prevence infekčních onemocnění a v dnešní době se kromě přeočkování tetan, provádí vakcinace proti sezonní chřipce a proti dalším infekčním chorobám.Očkování proti tetanu je pravidelnou prevencí a součástí preventivní prohlídky. Účinnost vakcinace je 10-15 let, v případě úrazu se vakcína podává, bylo-li očkování provedeno více jak před pěti lety.Dále se v ordinaci praktického lékaře aplikují vakcíny proti klíšťové encefalitidě a proti hepatitidám A a B. U mladších ročníků se očkuje proti planým neštovicím a meningokokové infekci, někteří dospělí mají zájem o očkování proti černému kašli a proti pneumokokovým infekcím.Očkování proti chřipce se provádí zpravidla v podzimních a zimních měsících, než dochází ke chřipkové epidemii, účinnost vakcinace je jeden rok. Riziko onemocnění chřipkou je bohužel veřejností stále podceňováno, přestože každoročně onemocní velká část populace.Očkování proti virovým hepatitidám se provádí jeden měsíc po první dávce a další dávka po šesti měsících od první. Pokud je očkovací schéma dodrženo, imunizace by měla být celoživotní.Očkování proti klíšťové encefalitidě se provádí ve třech dávkách, první a druhá dávka se podává v rozmezí 1 – 3 měsíců, ideální dobou jsou zimní měsíce před zahájením aktivity klíšťat, třetí dávka se aplikuje 5-12 měsíců po druhé dávce. První přeočkování by mělo proběhnout po třech letech, další pak po třech až pěti letech.

Návštěvní služba

Návštěvní služba praktického lékaře v domácím prostředí pacienta je prováděna v těch případech, pokud to zdravotní stav pacienta vyžaduje. Jde zejména o akutní zhoršení zdravotního stavu. Domácí návštěvní služba je také určena pro chronicky nemocné, dlouhodobě nemocné pacienty, postižené či invalidní, ale i pro pacienty v rekonvalescenci. Pokud lékařů zjistí, že další léčba v domácím prostředí není možná, ať již z jakýchkoliv důvodů, zajistí převoz pacienta k hospitalizaci do nemocničního zařízení nebo do zařízení následné péče.Návštěvy prováděné v domácím zařízení jsou určeny pro všechny věkové kategorie, obsahují aplikace injekcí, odběr krve, převazy chronických ran, aplikace infůzí apod.