Odběry biologického materiálu a podpora imunitního systému dětí

MUDr. Miroslava Svobodová

Autor: MUDr. Miroslava Svobodová

Praktický lékař pro děti a dorost, Jirkov   MUDr. Miroslava Svobodová poskytuje odbornou preventivní a léčebnou péči pro děti a dorost do 19ti let,…

Více o autorovi

Odběry biologického materiálu

Odběry biologického materiálu se provádějí při různých zdravotních potížích. Biologickým materiálem se rozumí všechny tělesné tekutiny a výměšky, které lze získat. Kromě krve je to moč, stolice, sekret, exkret apod. Odběry významně přispívají ke stanovení diagnózy a k zahájení včasného léčení. Krev se většinou odebírá ráno na lačno, proto jsou maminky upozorňovány, aby před odběrem krve dítě nesnídalo a nepilo slazené nápoje, neméně důležité je, dítě na odběr připravit. Zejména u starších dětí je spojován odběr krve se stresem a zde je třeba vycházet z psychické zralosti dítěte. U malých dětí je vhodné omezit vysvětlení jen na obecnou informaci, vysvětlit jim co je v ordinaci čeká, například pomocí panenky nebo plyšáka, vhodné jsou i dětské knížky se zdravotnickou tematikou. Starším dětem vysvětlit důvod odběru, že je to proto, aby byly zdravé apod. Odběr moči se v ordinaci většinou neprovádí, rodiče přinesou ve skleničce první ranní moč dítěte.Výtěry z nosu a krku by měly být provedeny co nejdříve od počátku onemocnění nejlépe před snídaní a čištěním zubů. Výtěr se provádí sterilním tamponem, důkladně se vytřou patrové oblouky, ale ne mandle. Jiným tamponem se setře sliznice nosu obou nosních dírek. U malých dětí jsou většinou výtěry hůře proveditelné, v tomto případě je vhodné provést výplach.Výtěrem se dá diagnostikovat streptokokové onemocnění, jde zejména o zánět spojivek, rýmu, zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních uzlin, zánět nosohltanu, streptokokové záněty kůže apod.Pokud je dítě opakovaně nemocné je třeba nechat provést odborné vyšetření na imunologii, eventuálně ještě vyšetření na ORL., aby se zjistilo, že dítě nemá zvětšené nosním mandle. Pokud se toto prokáže, lékař doporučí jejich odstranění.

Podpora imunitního systému dětí

Největší nápor na imunitní systém je doba, kdy dítě je začleněno do kolektivu, to znamená, začne navštěvovat jesle a mateřskou školu. Pro posílení imunity je třeba dodržovat racionální výživu, pitný režim, dostatečný spánek a pohyb na čerstvém vzduchu, dítě by se nemělo zdržovat v zakouřené místnosti a mělo by se otužovat. Pro posílení imunity je vhodné i saunování, ale aby sauna splnila svůj účel, je třeba ji navštěvovat pravidelně. Do sauny by neměly být rozhodně brány děti mladší jak půl roku. Před tím je ale vhodné vyjádření pediatra.Neméně důležité je naučit malé děti základním, hygienickým návykům, s tím by se mělo začít co nejdříve, aby si návyky co nejrychleji osvojily. Kromě virů v podobě nachlazení se objevují i viry, které dovedou potrápit dětské bříško. Proto hlavně umývání rukou před jídlem a při návratu z venku nebo z toalety je základem, protože virů a bakterií je všude kolem nás spoustu.