Pozor na novou pohlavní nemoc

Canadian Medical Care ČR - soukromá klinika

Autor: Canadian Medical Care ČR - soukromá klinika

Canadian Medical Care je soukromé ambulantní zdravotnické zařízení, které poskytuje ve všech směrech mimořádně vysokou úroveň lékařské péče. U nás…

Více o autorovi

Pozor na novou pohlavní nemoc

Nová nemoc, která se přenáší nechráněným pohlavním stykem a projevuje se zánětem sliznice konečníku nebo pohlavních orgánů a lymfatických cest, , se objevila na území naší republiky v roce 2010. Neléčená forma choroby lymphogranuloma venereum (LGV) může mít vážné následky.

Ve vyspělých zemích Evropy a Severní Ameriky počet případů onemocněním LGV výrazně narůstá, přičemž ve vyspělých zemích se nemoc šíří zejména mezi homosexuály. Ženy jsou touto chorobou postiženy zcela vyjímečně.

Nejčastějším klinickým projevem lymfogranulomu je zánět konečníku. Prvním příznakem onemocnění bývá výskyt červeného pupínku v oblasti genitálu či konečníku. Ten se později změní na nebolestivý vřed, jenž se za několik týdnů zhojí a infekce přejde do dalšího stadia. Při postižení konečníku se onemocnění projeví výtokem a výraznou bolestivostí, v oblasti genitálu dojde k bolestivému zduření tříselných mízních uzlin se zarudnutím kůže nad uzlinami. V obou případech jsou postiženy uzliny, které mohou hnisat, může dojít i k jejich prasknutí (v tříslech i v dutině břišní).

Onemocnění je často provázeno horečkou a , dostavuje se nevolnost, bolesti kloubů a svalů. Pokud pacient s LGV nepodstoupí adekvátní léčbu, nemoc může přejít do třetího stadia, které je charakteristické chronickým zánětem  sliznice a mízních cév. Tyto komplikace mohou vést až ke vzniku velkého otoku, znetvoření oblasti genitálu a také k zúžení střev a vzniku píštělí.

Jak se před touto nepříjemnou infekcí chránit? Základem je dodržování zásad bezpečného sexu. Máte-li podezření, že jste s touto chorobou přišli do styku, případně pozorujete u sebe nějaké výše popsané příznaky, bezodkladně kontaktujte dermatovenerologa. Vyšetření k průkazu LGV se provádí stěrem z místa infekce a testem na specifický druh chlamydií, které onemocnění způsobují. Léčba probíhá pomocí antibiotik.

Více na: http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/cmc-v-mediich/nova-pohlavni-nemoc-v-ceske-republice

Pomoci, nebo poradit Vám může v naší dermavenerologické ordinacihttp://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/obor/dermatovenerologie