Vyšetření v ordinaci praktického lékaře

MUDr. Naďa Volná - Praktický lékař pro dospělé, Studénka

Autor: MUDr. Naďa Volná - Praktický lékař pro dospělé, Studénka

Praktický lékař pro dospělé ve Studénce. Závodní lékař   Ordinace praktického lékaře MUDr. Volné ve Studénce je zde pro Vás. Diagnostikujeme,…

Více o autorovi

Vyšetření na okultní krvácení do stolice

Vyšetření je prováděno pomocí testu, jedná se o jednoduché a zcela nebolestné vyšetření ve formě odběru vzorku stolice, ve kterém lze následně odhalit neviditelné stopy krve. Test si pacient provádí v klidu doma a vzorek stolice odevzdá v ordinaci při příští návštěvě. Vlastní odběr vzorku není složitý a je dobře ilustrován na přiloženém letáku. Pacienti se nemusí obávat, že jde o test na rakovinu, jak si někteří lidé mohou myslet, ale například krvácení ze střeva může znamenat přítomnost střevních polypů nebo střevní zánět a pokud je test pozitivní je vhodné podstoupit ještě jiné vyšetření jako je například kolonoskopie. Vyšetření stolice na okultní krvácení je ženám a mužům od 50 let věku jedenkrát ročně hrazeno zdravotními pojišťovnami. Stává se, že lidé zbytečně umírají na rakovinu tlustého střeva a konečníku, protože podceňují pravidelné preventivní prohlídky, při kterých je možné zjistit počátky onemocnění, kdy je možné včas zahájit vhodnou léčbu. Vyšetření CRP v ordinaciPro diagnostiku zánětu se používá přístroj ke zjištění hodnot CRP, to je zkratka, která se používá k označení bílkoviny, která se tvoří v játrech. Vyšetření se provádí z kapky krve z prstu a během několika minut je znám výsledek. Pokud začne hodnota CRP stoupat, znamená to, že v organismu je zánětlivý proces. Zánětlivé hodnoty CRP se objevují u infekčních onemocnění. CRP má základní význam v posouzení zda je vhodné nasadit antibiotika, či nikoliv.

Měření EKG – elektrokardiografie

Principem vyšetření je snímání elektrické srdeční aktivity v podobě EKG křivek a slouží ke zjišťováním srdečního rytmu, poukazuje na nedostatečnou výživu jednotlivých částí srdce, zobrazí starší poškození srdečního svalu apod. Pomocí tohoto zařízení je možné zjistit celou řadu nejen srdečních chorob, ale jiné poruchy například astma, poruchy štítné žlázy apod. v rámci prevence se vyšetření EKG provádí ve čtyřletých intervalech u osob od 40 let věku.