Alternativní medicína v oblasti psychiatrie

MUDr. Marie Ošťádalová s.r.o.

Autor: MUDr. Marie Ošťádalová s.r.o.

Provoz psychiatrické ordinace pro dospělé, Holešov a Bystřice   MUDr. Marie Ošťádalová poskytuje diagnostickou a léčebnou péči v oboru psychiatrie.…

Více o autorovi

Homeopatie

Je léčebný systém, který se dá nahradit větou ,, Podobné se léčí podobným“. Homeopatie se nikdy nezaměřuje na jeden projev onemocnění a fyzické i psychické problémy u člověka neodděluje. Homeopatická léčba je schopná řešit nejen akutní problémy, ale i chronická onemocnění i psychické problémy a to podáváním homeopatik jako prevence před plánovanou zátěží. Lék se podává vždy v minimální dávce a sleduje se reakce organismu. Z počátku reakce na lék může být jen krátkodobá, ale v průběhu léčby dochází k posilování organismu a tím se prodlužuje pozitivní účinek léku. Výchozí látkou pro homeopatický lék může být v podstatě cokoliv, nejčastěji se využívají rostlinné, živočišné nebo minerální látky. Homeopatické léky se dají kombinovat s léky alopatické medicíny, jejich účinky se navzájem nijak neruší, ale někdy je vhodné je podávat s určitým časovým odstupem.Při homeopatické léčbě pacient podává informace nejen o své fyzické a zdravotní stránce, ale také po stránce psychické a emociální. Vychází se tedy nejen z ústního podání informací, ale současně z pozorování. Je třeba si vytvořit o pacientovi celkový obraz a odhalit to, co mu přináší úlevu a naopak i to kdy se necítí dobře. Před zahájením léčby je pacient poučen o léčebném postupu o správném užívání a dávkování léků, čas užití léku je u každého pacienta individuální. Je třeba ale zdůraznit, že léčba některých těžkých poruch není záležitostí jedné dávky léku, ale pravidelné a trpělivé podávání homeopatika ve správné dávce může pacienta vyvést z bludiště svých představ a navrátit jej zpět do reálného života.

Akupunktura

Akupunktura je stará léčebná metoda, která má kořeny v tradiční čínské medicíně. Zaobírá se prevencí, diagnostikou i symptomatickou léčbou převážně funkčních poruch organismu, bolestivými stav, návykovými stavy, ale i poruchami motorických funkcí. Prevence i léčba spočívají v celkovém ovlivňování organismu působením na přesně ohraničená místa na povrchu těla, hovoříme o tzv. aktivních bodech, do kterých se na určitý čas zavádí speciální jehly. Přes akupunkturní body lze působit na fyziologické děje, které v těle probíhají. Body leží v různých hloubkách na povrchu kůže těla, účinný akupunkturní bod se nalézá na konkrétním místě a má jedinečnou funkci. Podstata akupunktury tedy spočívá v používání akupunkturních jehel, s jejichž pomocí se dráždí určitá místa na povrchu těla a tím dochází k vyvolání určité reakce organismu, protože podrážděný bod je v blízkosti nemocného orgánu.V současné době neustálého stresu, nadměrných i potlačovaných emocí, agrese, vztekáním se, frustrací apod., je akupunktura jednou z možností, jak tyto stavy usměrnit nebo úplně potlačit.