Diagnostická činnost a vyšetření otoskopem

MUDr. Miroslava Svobodová

Autor: MUDr. Miroslava Svobodová

Praktický lékař pro děti a dorost, Jirkov   MUDr. Miroslava Svobodová poskytuje odbornou preventivní a léčebnou péči pro děti a dorost do 19ti let,…

Více o autorovi

Diagnostická činnost

Před stanovením diagnózy je třeba povést pečlivé vyšetření, jehož součástí je anamnéza dítěte i anamnéza rodinná, neboť určité procento vrozených poruch zjištěných v dětství je způsobeno genetickými faktory. Vrozené vady se mohou projevit ihned po narození, ale také až později během dětství nebo dospělosti. Proto odebráním především rodinné anamnézy, je možné včas odhalit příznaky různých onemocnění a začít tak s léčbou, kdy nemoc je zatím v úplném začátku.Při odebrání osobní anamnézy dětí se zjišťují všechny důležité informace o současných zdravotních potížích, které dítě trápí.Za účelem rychlého a správného stanovení diagnózy je ordinace vybavena přístroji, jako je močový analyzátor na chemický rozbor moči. Pomocí tohoto přístroje je možné v ordinaci vyhodnotit moč, výsledek, který obsahuje zjištěné hodnoty je ihned k dispozici.Pro rozlišení virové a bakteriální infekce v organismu slouží CRP test. C-reaktivní protein představuje bílkovinu, která vzniká v játrech a je vylučována do krevního oběhu. Jakmile se začne tvořit a stoupat CRP, jde o reakci imunitního systému na začínající bakteriální zánět. S pomocí testu lze na základě rozlišení infekce zahájit antibiotickou léčbu. Například rýma je nejčastějším dětským virovým onemocnění, která vzniká zejména z nachlazení. Vedle virové infekce může být dýchací systém ale postižen i bakterií, která může vyvolat i zápal plic. Právě provedením CRP testu je možné rozlišit o jakou infekci se jedná. Antibiotická léčba se nasazuje v případě bakteriální infekce, ne u virové infekce, při které ke zvýšení hodnot CRP nedochází a pokud ano, tak jde jen o nepatrné zvýšení.Pro vyloučení chudokrevnosti se v ordinaci dětského lékaře používá hemoglobinometr, kterým se zjišťuje nedostatečný počet červených krvinek nebo snížená koncentrace krevního barviva v krvi. Příčin chudokrevnosti může být celá řada, nejčastěji se však jedná o nedostatečné zásoby železa v těle dítěte. Objevuje se zejména u nedonošených dětí a tam, kde matka během těhotenství měla málo železa. U chudokrevnosti, která vyžaduje léčbu, je základem podávání preparátů s obsahem železa, většinou ve formě kapek nebo sirupu. U mírnějšího stupně chudokrevnosti stačí úprava jídelníčku tak, aby pokrmy obsahovaly dostatek vitamínu B, který se nachází hlavně v mase, vejcích a mléce, dále pak je třeba zařadit do jídelníčku listovou zeleninu, kde je obsažena kyselina listová. Samozřejmostí je i podávání potravin s obsahem vitamínu C.

Vyšetření otoskopem

Porucha sluchu není v dětském věku nic výjimečného a může být způsobena různými faktory, jako je třeba zánět středouší. Pokud vznikne riziko postižení sluchu, je dítě doporučeno na specializované vyšetření sluchu na ORL či foniatrii.Porucha sluchu znamená, že došlo k poškození cesty, kterou zvuk prochází a zejména u dětí může docházet k narušení na různých úrovních, zejména pokud se jedná o vrozenou vadu. Čím dřív je porucha sluchu zjištěna, tím dříve je možné zahájit léčbu, zavést účinná kompenzační opatření a tím pak jsou následky menší.K vyšetření sluchovodu, bubínku, zevního zvukovodu, boltce a jeho okolí je v ordinaci pediatra využíván otoskop, což je široké ušní zrcátko, díky němu je možné dobře prohlédnou vyšetřovaný prostor.