Dna - dieta

MUDr. Petr Nosek

Autor: MUDr. Petr Nosek

Ordinace praktického lékaře pro dospělé, Luže   MUDr. Petr Nosek poskytuje léčebnou a preventivní péči v rozsahu praktického lékařství pro dospělé,…

Více o autorovi

Dna

Dna je onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové, konečného produktu nukleových kyselin a nukleotidů. Dochází ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi (hyperurikémie) a jejímu ukládání do kloubů a ledvin či jiných orgánů (podkoží), které poškozuje. Může tvořit jednak tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové v podkožních uzlíčcích, nejčastěji na ušních boltcích nebo nad klouby a šlachami) nebo se krystalky kyseliny močové ukládají v kloubech a způsobují v nich zánět. Nejzávažnější je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde způsobuje ledvinné selhávání. Onemocnění se může projevit tzv.dnavým záchvatem - bolestivým zánětem kloubu (nejčastěji palec u nohy).

Dna primární je projevem vrozené poruchy metabolismu nukleoproteinů. Častěji postihuje muže. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi může být dlouho jediným projevem onemocnění. Akutní potíže způsobí zvýšená námaha, nadměrné jídlo a pití, ale i operace, úraz, stres.

Dna sekundární je způsobena zvýšenou nabídkou nukleoproteinů pro tvorbu kyseliny močové (např.při léčbě nádorů či leukémie) nebo sníženým vylučováním kyseliny močové ledvinami při jejich poškození. Hyperurikémie se často se vyskytuje v kombinaci s diabetem II.typu a zvýšenou hladinou cholesterolu (takzvaný syndrom X).

Důležitým opatřením je u tohoto onemocnění dietní režim s nízkým obsahem purinů. Neméně důležitý je také dostatek nealkoholických a neenergetických nápojů a dostatek zeleniny a ovoce stále, ještě více zvýšený v období akutních obtíží.

Stravovací režim - BEZPURINOVÁ DIETA

Výběr potravin je dán především obsahem solí kyseliny močové - purinů. V běžné stravě je třeba vybírat ty potraviny, jejichž obsah purinů je nízkým. Hodnoty obsahu purinů jsou uvedeny v tabulce. Ve výsledku jde tedy o lehce redukční stravování rozdělené do více denních dávek (cca 4x).

    Je výhodné zařazení odlehčených zeleninových dnů ( cca 1-2 x) v týdenním programu.

Jen v klidovém období a výjimečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.

Je nutný dostatek příjem tekutin nealkoholických a neenergetických v průběhu celého dne (2-3 l).

Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty, jejich občasnou konzumaci je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Jen v klidovém období a výjimečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.

Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahem purinů (případně oxalátů):

vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky masové koncentráty zvěřina a výrobky z ní

kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky

maso a masné výrobky: nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí)

ryby a rybí výrobky: sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby

ostatní: obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny droždí, čokoláda, kakaový prášek špenát, reveň, červená řepa, fíky

Obsah purinů v potravinách (mg/100g)

Maso, uzeniny

Hovězí 40

Telecí 48

Vepřové 48

Skopové 46

Kuřecí 40

Králičí 38

Zvěřina 35-39

Šunka 24

Anglická slanina 25

Vnitřnosti

Játra 95

Ledvinky 80

Jazyk 55

Telecí brzlík 400

Ryby

Kapr 54

Losos 22

Pstruh 56

Sardinky 120

Sleď 69

Štika 48

Sardinky 120

Mléko, vejce

Mléko 1

Vejce 2

Bílek 1

Žloutek 5

Tuky, ořechy, kakao

Kakaový prášek 1900

Mandle 9

Lískové ořechy 10

Vlašské ořechy 8

Mouka, pekárenské výrobky

Žitná nebo pšeničná mouka 0

Celozrnný chléb 14

Bílé pečivo 8

Ovesné vločky 30

Brambory, luštěniny, zelenina

Brambory 6

Čočka 70

Hrách 45

Fazole 44

Celer 10

Cibule 1

Fazolové lusky 5

Zelený hrášek 80

Chřest 14

Kapusta 6

Kedlubny 5

Květák 10

Mrkev 2

Okurky 3

Pór 3

Rajčata 4

Reveň 4

Ředkvičky 6

Řepa červená 5

Salát hlávkový 5

Špenát 23

Zelí bílé 5

Zelí červené 8

Houby 5

Ovoce

Borůvky 2

Hrušky 1

Jablka 1

Jahody 5

Meruňky 0

Švestky 1

Hroznové víno 1

Pomeranče 1

Konkrétní skladbu jídelníčku je třeba konzultovat s dietní sestrou ve vazbě na laboratorní hodnoty, stravovací preference a časový rozvrh pracovní doby. Můžete využít Oddělení klinické výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice, telefon a fax: 261083608, e-mail: okv3@ftn.cz.

Další doporučení pro nemocné postižených dnou:

Nepřejídejte se.

Je třeba omezit stravu s vyšším obsahem tuků, nejezte ostrá jídla.

Chraňte se před prochladnutím.