Dna, zvýšená hladina kyseliny močové
Autor: MUDr. Klára Ščerbová
Praktický lékař pro dospělé, Ústí nad Labem poskytujeme léčebně preventivní péči pro dospělé pacienty a závodní preventivní péči nové pacienty již…
Dna
Dna je onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové, konečného produktu nukleových kyselin a nukleotidů. Dochází ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi (hyperurikémie) a jejímu ukládání do kloubů a ledvin či jiných orgánů (podkoží), které poškozuje. Může tvořit jednak tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové v podkožních uzlíčcích, nejčastěji na ušních boltcích nebo nad klouby a šlachami) nebo se krystalky kyseliny močové ukládají v kloubech a způsobují v nich zánět. Nejzávažnější je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde způsobuje ledvinné selhávání. Onemocnění se může projevit tzv.dnavým záchvatem - bolestivým zánětem kloubu (nejčastěji palec u nohy).
Dna primární je projevem vrozené poruchy metabolismu nukleoproteinů. Častěji postihuje muže. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi může být dlouho jediným projevem onemocnění. Akutní potíže způsobí zvýšená námaha, nadměrné jídlo a pití, ale i operace, úraz, stres.
Dna sekundární je způsobena zvýšenou nabídkou nukleoproteinů pro tvorbu kyseliny močové (např.při léčbě nádorů či leukémie) nebo sníženým vylučováním kyseliny močové ledvinami při jejich poškození. Hyperurikémie se často se vyskytuje v kombinaci s diabetem II.typu a zvýšenou hladinou cholesterolu (takzvaný metabolický syndrom).
Stravovací režim - BEZPURINOVÁ DIETA
Výběr potravin je dán především obsahem solí kyseliny močové - purinů. V běžné stravě je třeba vybírat ty potraviny, jejichž obsah purinů je nízký. Hodnoty obsahu purinů jsou uvedeny v přehledu níže. Je výhodné zařazení odlehčených zeleninových dnů ( cca 1-2 x) v týdenním programu.
Jen v klidovém období a výjimečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.
Je nutný dostatečný příjem tekutin nealkoholických a neenergetických v průběhu celého dne (2-3 l). Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty.
Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahem purinů (případně oxalátů):
vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky masové koncentráty zvěřina a výrobky z ní
kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky
maso a masné výrobky: nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí)
ryby a rybí výrobky: sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby
ostatní: obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny droždí, čokoláda, kakaový prášek špenát, reveň, červená řepa, fíky
Obsah purinů v potravinách (mg/100g)
Maso, uzeniny
Hovězí 40
Telecí 48
Vepřové 48
Skopové 46
Kuřecí 40
Králičí 38
Zvěřina 35-39
Šunka 24
Anglická slanina 25
Vnitřnosti
Játra 95
Ledvinky 80
Jazyk 55
Telecí brzlík 400
Ryby
Kapr 54
Losos 22
Pstruh 56
Sardinky 120
Sleď 69
Štika 48
Mléko, vejce
Mléko 1
Vejce 2
Bílek 1
Žloutek 5
Tuky, ořechy, kakao
Kakaový prášek 1900
Mandle 9
Lískové ořechy 10
Vlašské ořechy 8
Mouka, pekárenské výrobky
Žitná nebo pšeničná mouka 0
Celozrnný chléb 14
Bílé pečivo 8
Ovesné vločky 30
Brambory, luštěniny, zelenina
Brambory 6
Čočka 70
Hrách 45
Fazole 44
Celer 10
Cibule 1
Fazolové lusky 5
Zelený hrášek 80
Chřest 14
Kapusta 6
Kedlubny 5
Květák 10
Mrkev 2
Okurky 3
Pór 3
Rajčata 4
Reveň 4
Ředkvičky 6
Řepa červená 5
Salát hlávkový 5
Špenát 23
Zelí bílé 5
Zelí červené 8
Houby 5
Ovoce
Borůvky 2
Hrušky 1
Jablka 1
Jahody 5
Meruňky 0
Švestky 1
Hroznové víno 1
Pomeranče 1
Další doporučení pro nemocné postižených dnou:
Nepřejídejte se.
Je třeba omezit stravu s vyšším obsahem tuků, nejezte ostrá jídla.
Chraňte se před prochladnutím.