Fyzikální terapie, Elektroléčba, Vodoléčba

Privátní rehabilitační středisko MUDr. Petr Dolák

Autor: Privátní rehabilitační středisko MUDr. Petr Dolák

REHABILITACE, FYZIOTERAPIE   MUDr. Petr Dolák poskytuje rehabilitační péči a nabízí zeštíhlovací programy, léčbu celulitidy, elektrogymnastiku a…

Více o autorovi

Fyzikální terapie

Fyzikální terapie je prováděna různými metodami a je velmi důležitá při doléčení po úraze, ale stejnou důležitost má i v časných fázích vzniku poranění, kdy urychluje rekonvalescenci. Dále se fyzikální terapie využívá při odstranění otoků za pomoci suchého tepla, masáže nebo střídavé koupele. Ke snížení bolesti je vhodná magnetoterapie, která podporuje i zhojení zlomenin, zavápnění a napomáhá k větší volnosti pohybu.

Elektroléčba

Při této terapii je využíváno léčebného účinku elektrické energie. Druh elektroléčby určí lékař, stejně tak dobu jejího trvání. Je vhodná jako podpůrná fyzikální léčba při různých neurologických, ortopedických, interních i jiných onemocnění, které jsou provázeny bolestmi a zvýšeným nebo sníženým svalovým napětím. Při použití specifických proudů je podporován fyziologických chod v tkáních, pozitivně ovlivňuje krevní oběh a látkovou výměnu.

Vodoléčba

Vodoléčba je terapie, kdy se voda využívá k léčbě různých onemocnění. Teplá lázeň napomáhá k uvolnění a prokrvení ztuhlých svalů a má blahodárný účinek na unavené klouby. Ve vířivé lázni se využívá proudění vody při poruchách hybného systému i k posílení imunity. Pacient při vodoléčbě zažívá i pocit relaxace. Jinak je vodoléčba vhodnou přípravou na masáž.

Vodoléčebné procedury se dělí podle teploty vody na:- izotermickou koupel, která je indikována při psychoneurózách, nespavosti, roztroušené sklerose apod. Teplota vody je 34-36 st. C.- hypertermická koupel pomáhá při chronických potížích pohybového systému, teplota vody se pohybuje v rozmezí 37-42 st. C.MagnetoterapieMagnetoterapie je léčba magnetickým polem, používá se zejména u špatně srůstajících zlomenin kostí, k utlumení bolestí páteře, při degenerativních a zánětlivých onemocnění pohybového ústrojí apod. Magnetické pole zvyšuje prokrvení, uvolňuje svalové křeče a urychluje hojení měkkých tkání. Tato léčba se často kombinuje s vodoléčbou.