Hexavakcína

MUDr. Jaromír Tručka

Autor: MUDr. Jaromír Tručka

Nadstandartní dětská ordinace s bezplatnou pohotovostní službou. Nevybíráme vůbec žádné poplatky. Školákům nabízíme velký výběr omluvenek.   Pro…

Více o autorovi

Očkování hexavakcínou zajistí obranu kojenců vůči infekčním chorobám. Hexavakcína se skládá z antigenů proti šesti základním nakažlivým nemocem. Tato očkovací látka je v České republice užívána plošně a je hrazena ze státního rozpočtu teprve necelé dva roky.

 

Proč dítě nechat očkovat hexavakcínou? Obsahuje šetrnější a kompletnější očkovací sérum a tím dítě méně zatěžuje. Tato šestivazebná vakcína se skládá z antigenů proti dávivému kašli, tetanu, záškrtu a invazivním onemocněním vyvolaným bakterií Haemophil influenzae b, proti virové hepatitidě (žloutence) typu B a také proti přenosné dětské obrně (poliomyelitidě).

 

Mnohem nižší výskyt nežádoucích účinků vakcinace je způsoben tím, že je antigen tetanu používán v tzv. acelulární (bezbuněčné) formě. Antigeny proti přenosné obrně se dokonce podávají inaktivované - usmrcené. Snižuje se tak výrazně riziko vzniku přenosné dětské obrny vyvolané živými kmeny. Oslabené živé kmeny, jež dětský organizmus snáší hůře, se v ČR využívaly ještě v roce 2006.

 

Neméně významným přínosem hexavakcíny je zkrácení očkovacího kalendáře. Dříve využívaná čtyřvazebná vakcína je nahrazena šestivazebnou. Kojenci jsou tak zatěžováni méně vpichy. Nemusejí také navíc po lžičce přijímat vakcínu proti dětské přenosné obrně. Dítě na rozdíl od minulosti nedostává čtyřikrát perorálně živou poliomyelitickou vakcínu, tj. antigen dětské přenosné obrny, a také mu není postupně třikrát do svalu aplikována očkovací látka proti virové hepatitidě typu B.

 

Jaké jsou nežádoucí účinky očkování hexavakcínou? Nejčastěji jsou jimi zvýšená teplota a bolesti hlavy a také zarudnutí v místě vpichu. Obvykle se projevují do 2 dnů od vakcinace. Mohou se vyskytnout zejména v případě, že organizmus očkovaného jedince není zcela zdráv.

Kdy se očkování hexavakcínou provádí? Vakcinace se provádí po dohodě s pediatrem. První vakcína se aplikuje většinou 2 měsíce po narození dítěte.

 

Další dvě očkování následují v ideálním případě vždy po uplynutí jednoho měsíce. Často se čeká na zahojení vřídku po vakcinaci tuberkulózou a tím dochází k odložení očkovacího cyklu. Poslední přeočkování hexavakcínou se provádí po dosažení 5 let věku dítěte. Vždy platí, že dítě by mělo být zcela zdravé, po prodělané nemoci je třeba očkování posunout nejméně o 2 týdny po vyléčení. Vhodnost by měl opět posoudit dětský lékař.

 

Vakcinace proti infekčním chorobám má vynikající výsledky. Za jeden rok se v ČR díky očkování zabrání asi 150 tisícům onemocnění a skoro 500 úmrtím. Podle ministerstva zdravotnictví se díky aplikaci hexavakcíny zpřehlednila proočkovanost obyvatel. Rodiče začali využívat jednotnou očkovací látku zajištěnou státem.