Jak pečovat o novorozence

MUDr. Petr Kopecký, MUDr. Petra Máderová

Autor: MUDr. Petr Kopecký, MUDr. Petra Máderová

Dětský lékař, ultrazvuková diagnostika. Lékařská péče o děti a dorost v Kolíně a okolí. Včasná diagnostika očních vad od 6. měsíce věku pomocí…

Více o autorovi

Návštěva poradny je společenská údálost. Načančané miminko v kočárku, hrdá upravená maminka. Když je vše v pořádku, lékař může novou rodinu při pravidelných kontrolách jen chválit. To je ideální stav, kterému by měla předcházet jistá příprava. "Pediatra by měly maminky pro své dítě vyhledat ještě v době, kdy je v bříšku", upozorňuje MUDr. Petr Kopecký. A to se podle mých zkušeností v řadě případů neděje. Některé ženy hledají až v seznamech lékařů na porodnici, jiné dokonce po návratu domů. Pediatr přitom může mamince výrazně usnadnit život. Kromě toho, že se navzájem domluví, kdy si novorozeně přebere do své péče, vysvětlí budoucí mamince , jak se chovat v porodnici, jak pečovat o právě narozené miminko. Může svého lékaře volat, konzultovat s ním vše, co se jí nezdá. A to žena bezprostředně po porodu, kdy je unavená, často stresovaná a nejistá, určitě ocení. Má pocit, že ví, kde hledat pomoc. A jaké jsou základní otázky, které zajímají maminky a lékař by je s nimi měl s předstihem (případně bezprostředně po porodu) probrat?

1. Kosmetika

Nekupujte s předstihem drahé kosmetické řady. Nejdřív zjistěte, jak na přípravky bude jemná pokožka vašeho potomka reagovat. Mně se osvědčil sterilní slunečnicový olej (k dostání v lékárnách) a na zadeček Infadolan, Vinohradská mast (rybinka), jak je které mamince milejší. Na olejíčku nešetřit. Zvláště přenošené děti mívají pokožku suchou. Pozor na saponáty! V prvních týdnech a měsících nepoužívat aviváž, později jen dětské přípravky, šetrné na pokožku, testované, nejlépe od renomovaných značek."

2. Oblékání

"Buďte rozumné", apeluje MUDr. Kopecký na čerstvé maminky. Všem radím: oblékejte své dítě tak, jako sebe (možná v zimě jen o maličko víc). Jinak se miminko zapaří, v problematických partiích (záhyby pod krčkem, v podpaží, třísla, faldíky na rukou, nožkách...) mohou vzniknout opruzeniny, v obličeji nelichotivé potničky. Pak se postižená místa musí složitě léčit.

3. Očka

Novorozenečkům v prvních týdnech života často hnisají očička. Radím maminkám, aby měly při příjezdu z porodnice doma připravené kapičky (Opthalmo-Septonex), nebo borovou vodu. Důležité je očička řádně proplachovat a zvolit vhodnou techniku. Tu řada maminek neumí. Kapičky se kapají do vnitřního koutku oka a vylívají ven vnějším koutkem. Stačí miminku naklonit hlavičku. Samozřejmě když se situace po několika dnech nelepší, je nutné vyhledat svého pediatra.

4. Pupík

Pupíčky novorozenců jsou po návratu z porodnice různé. Maminky vyděsí i jediný zahnědlý flíček na plence. Nic se neděje! Riziko krvácení je minimální. Rozhodně nedoporučuji okolí pupíku drhnout lihem - pokožka se silně vysušuje. K pupíku se chovejte velmi zdrženlivě. Nechte stroupek volně zaschnout a jeho okolí promašťujte olejíčkem. Po několika dnech stroupek sám odpadne.

5. Nehtíky

Jsem zastáncem stříhání nehtíků. Lékaři se často bojí zánětu nehtového lůžka. Některé děti mají konečky roztřepené, mohou se jim zatrhávat a v tu chvíli právě hrozí riziko infekcí. Navíc si někdy miminka nepěkně poškrábou obličej vlastními nehtíky. Maminky se bojí titěrných prstíků, ale mám trik: stříhat nehty ve spánku! Nechte nakrmené miminko usnout a pak nůžtičkami otřenými lihem dorovna zastřihněte nehtík.

6. Procházky

Když je novorozenec zdravý, donošený, bez obtíží, může chodit na procházky. Týden po porodu jeďte klidně ven. Samozřejmě s ohledem na počasí, mrazivo (do mínus 5 stupňů) nevadí. Miminko ve fusaku je jako v mámině bříšku a bude se mu na čerstvém vzduchu a v lehce pohupujícícm se kočárku krásně spinkat. Maminka se také potřebuje odreagovat, protáhnout, vydechnout si. Dlouhé procházky v přírodě jsou tím, co nová rodina přesně potřebuje.

7. Moučnivka

Drobné bílé puchýřky má v ústech většina novorozeňat. Ošetřují se genciánovou violetí. Ale pozor! Nemusíte trápit miminko vytíráním pusinky, stačí si před kojením potřít violetí bradavku. Miminko si dezinfikuje pusinku a maminka si ošetřuje bradavku, aby se jí na prso nedostala plíseň od děťátka.

8. Váha

Při první návštěvě poradny si miminko zvážím a pak pečlivě sleduji přibývání na váze. Když se maminka nemůže rozkojit, mají s miminkem problémy s krmením, zvu si ji každý den, aby ji uklidnily přírůstky váhy. Jinak stačí zpočátku návštěvy jednou týdně. Pozor! Nedoporučuji mít doma váhu. Zbytečně se budete stresovat, budete její otroci. "Nechte své starosti na lékaři. Ten se o vaše miminko a jeho zdravý vývoj stará, obavy hoďte na jeho bedra. K tomu pediatra máte", radí maminkám MUDr. Petr Kopecký. Lékař by vám měl vše potřebné vysvětlit, poradit vám s novými možnostmi ošetření (například vakcíny), doporučit vašemu děťátku to nejlepší a nejvhodnější. Povídejte si spolu, sepiště si dotazy před návštěvou poradny. Jedině dostatečná komunikace a důvěra jsou základem vzájemné spolupráce a péče o miminko. Když je miminko zdravé a prospívající, měla by být pravidelná poradna spíš společenskou událostí pro obě strany. Maminka se pochlubí a já pochválím. Je to radost!

Tešíme se na Vás - Ordinace MUDr. Petra Kopeckého


MUDr. Petr Kopecký

Dětský lékař, atestace II. stupně v oboru dětské lékařství.


MUDr. Petra Kopecká

Iva Charvátová - dětská sestra

Blanka Kopecká - asistentka