Kolposkopické vyšetření děložního čípku, Rychlý test na odhalení chlamydiového zánětu

MUDr. Jiří Zvolský

Autor: MUDr. Jiří Zvolský

Gynekologická ordinace Opava - Kateřinky   MUDr. Jiří Zvolský poskytuje odbornou léčebnou a preventivní péči v odobu gynekologie: komplexní…

Více o autorovi

Kolposkopické vyšetření děložního čípku

Vyšetření se provádí speciálním mikroskopem, kdy se prohlíží povrch děložního čípku. Vyšetření je nedílnou součástí preventivních prohlídek a především slouží ke včasnému záchytu přednádorových změn. Rakovina děložního čípku je trvale druhým nejčastěji se vyskytujícím onemocněním ženských pohlavních orgánů. Prevencí tohoto onemocněné jsou pravidelné kontroly v gynekologické ordinaci a dobrovolné očkování. Provedené výzkumy potvrzují, že řada rizikových faktorů souvisí se sexuálním chováním, to znamená časný začátek sexuálního života, nízký věk při prvním porodu, sexuální nestálost a časté střídání partnerů, nepoužívání bariérových antikoncepčních metod, nedostatečná hygiena genitálu, dále snížená obranyschopnost lidského organismu a jiné infekce. Hormonální antikoncepce zvětšuje riziko získání infekce, kondom snižuje přenos sexuálních infekcí.Rakovina děložního čípku je jediné nádorové onemocnění, proti kterému je možné se chránit očkováním. Vakcinace je plně hrazena ze zdravotního pojištění pro dívky ve věku 13-14 let.Tak jako každé jiné očkování i tato vakcína nese s sebou určité množné nežádoucí reakce. Mezi ty nejčastější patří bolest a zarudnutí pokožky kolem vpichu, únava, bolest hlavy, svědění kůže. Očkování se provádí vakcínou Silgard nebo Cervarix.

Rychlý test na odhalení chlamydiového zánětu

Chlamydie jsou bakterie, které šíří v lidském organismu nebezpečnou infekci zvanou chlamydióza, ta způsobuje bolestivé a nepříjemné zdravotní potíže. Bakterie zejména napadají močopohlavní orgány, ale i plíce, kluby, srdce a mozek. Pohlavní infekce je přenášena zejména nechráněným pohlavním stykem, protože pro své šíření potřebuje vlhké prostředí, její přenos je možný i na plovárně nebo v sauně.Hlavními příznaky chlamydiového zánětu jsou defekty na vnějších částích genitálií v podobě uzlinek nebo puchýřků, dále je to bolestivost při pohlavním styku s mírným krvácením. Velké procento žen i mužů ale nezpozoruje žádné příznaky a v tom právě spočívá záludnost tohoto onemocnění.Nemoc je možno diagnostikovat pomocí testu, kterým se odhalí přítomnost chlamydií v pohlavních cestách ženy. Výsledek je znám do půl hodiny. Výhodou tohoto testu je, že k jeho provedení stačí pouze moč nebo vaginální tampon. Chlamydie přestože jsou hodně nebezpečné, dají se poměrně snadno zneškodnit antibiotickou léčbou.