Laktační poradna pro registrované pacienty

MUDr. Ingrid Kocourková

Autor: MUDr. Ingrid Kocourková

Informace o ordinaci MUDr. Ingrid Kocourkové: Léčebná a preventivní péče o děti a dorost od narození do 19 let věku. Individuální přístup s možností…

Více o autorovi

Laktační poradenství je předávání zkušeností s kojením a pomoc maminkám jak předcházet problémům, které s kojením souvisí. Tato poradenská činnost je velmi důležitá, protože matkám poskytuje psychickou podporu, která je v období kojení velmi důležitým faktorem. Jde o prevenci, která může zabránit mnoha problémům. Maminky jsou informovány o správné technice kojení a vhodných polohách při kojení. Důležitá je i vzájemná interakce matky a kojence při kojení a samozřejmě technika sání. Kojení je totiž nejlepší a nejkvalitnější způsob výživy pro kojence, neboť mateřské mléko má nezastupitelné složení, které zajišťuje zdravý vývoj a růst dítěte. Maminky jsou dále informovány o výhodách kojení a nevýhodách kojení náhradní umělou výživou. Jsou poučeny o prevenci řešení problémů s kojením, odstříkávání mléka a o výhodách a nevýhodách používání dudlíků a láhví. Velmi dobré je, pokud do laktační porady může docházet i otec, který se může aktivně zapojit tím, že ženě dodává psychickou podporu, která je při kojení nesmírně důležitá. Další součástí laktačního poradenství je i podávání informací o správné výživě maminky v době kojení, rozhodně nevhodné je kouření, pití alkoholu a užívání drog. Maminkám jsou předávány i další informace o pomůckách, které se při kojení používají, informace o fyziologii laktace, o skladování mateřského mléka, o antikoncepci v době kojení i o odstavování. Je třeba všechny zásadní a důležité informace podávat tak, aby byly správně pochopeny.

Tvorba mateřského mléka

Na laktaci se mléčná žláza připravuje již během těhotenství, kdy na ni působí hormony. Po porodu dochází k poklesu hormonů a to stimuluje začátek laktace. Tvorba mléka je závislá na intenzitě kojení, laktaci podporuje pravidelné kojení a dokonalé vyprázdnění prsu.Kojení má pro dítě mimo jiné i tu výhodu, neboť jej chrání před různými nákazami. Velmi důležité je mlezivo, které se tvoří v prvních dnech po porodu, je bohaté na bílkoviny a protilátky, které dítě chrání před infekcí a zároveň snižují riziko alergií. Při kojení vzniká silné citové pouto mezi matkou a dítětem, které má zklidňující účinky jak pro dítě, tak pro jeho matku. Výhodou kojení je i to, že není potřeba žádných lahví, ohřívačů, misky na sterilizaci. Jedině co je pro kojení potřebné, kvalitní kojenecká podprsenka.

Výživa matky v době kojení

V období laktace má matka velký výdej energie, minerálních látek a vitamínů, proto je nutné dodržovat všechny zásady správného stravování. Výživa matky sice neovlivňuje obsah bílkovin a laktózy v mateřském mléce, ale může ovlivnit obsah tuků a vitamínů, které se mění v závislosti na přijímané stravě. Nejdůležitější je výživa v prvních šesti měsících, problém se může objevit při nedostatečném množství vitamínu B, především u žen vegetariánek nebo veganek. Důležitou zásadou je, aby matka především v tomto období, konzumovala čerstvou a pestrou stravu, potřebné vitamíny a minerály. Měla by jíst několikrát denně v malých porcích, nikdy by neměla mít pocit hladu. Důležitý je příjem tekutin, v době laktace by to měly být 2,5 - 3 litry za den.