Máte malé děťátko a přemýšlíte o očkování?

MUDr. Petr Kopecký, MUDr. Petra Máderová

Autor: MUDr. Petr Kopecký, MUDr. Petra Máderová

Dětský lékař, ultrazvuková diagnostika. Lékařská péče o děti a dorost v Kolíně a okolí. Včasná diagnostika očních vad od 6. měsíce věku pomocí…

Více o autorovi

Nebaví vás pročítat spoustu letáků, ale přesto byste ráda věděla jak chránit vaše dítě před nebezpečnými chorobami? Právě pro vás jsou následující řádky. Dozvíte se, jak je možné skloubit základní, tedy povinné a hrazené očkování s nadstandardním, tedy nepovinným očkováním, nehrazeným zdravotními pojišťovnami.

POZOR: Některé zdravotní pojišťovny výrazně přispívají na nadstandardní očkování. Doporučuji vybrat si ke klientům vstřícnou zdravotní pojišťovnu. Ušetříte velké peníze. Podívejte se na http://www.portalzp.cz/

Připravili jsme pro vás jednu z možných variant, jak v co nejkratší době zvládnout většinu, u nás dostupných očkování.

Před každým očkováním musí být děťátko zdravé a mezi jednotlivými dávkami a různými typy očkování musí být dodrženy předepsané časové odstupy. S každým onemocněním a změnou očkovací látky se mohou změnit časové odstupy a posloupnost dalšího očkování. Lékař vašeho děťátka může na přání připravit očkovací plán přesně podle zdr. stavu vašeho dítěte, vašich finančních možností a přání.

Mezi 4. dnem a 6.týdnem věku bude vaše dítě očkováno proti tuberkulóze.

První možné nadstandardní očkování se jmenuje Rotateq (cca 1550 kč) za jednu dávku. Přeočkovává se 2x po jednom měsíci. Rotateq je očkovací látka proti rotavirovým infektům, které způsobují průjmová onemoncnění.

V 13.-16. týdnu očkujeme čtyřmi dávkami Infanrix Hexa, což je očkování povinné a je proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, hemofilu, dětské obrně a žloutence typu B. Současně je možnost očkovat proti pneumokokovým infekcím, které způsobují záněty středouší, zápal plic záněty vedlejších dutin ale i zánět mozk. blan. Vakcína se jmenuje Prevenar (cca 1900 Kč) a po dvou měsících se přeočkovává

V 9. měsíci věku dítěte můžeme začít očkovat proti planným neštovicím, očkovací látka se jmenuje Varilrix (cca 1400 kč). Poté se podá 4. dávka Hexavakcíny.

Přibližně ve 13. měsíci bychom mohli podat první dávku očkování proti žloutence typu A- infekční, látka se jmenuje Havrix (cca 900 Kč) a přeočkovává se po půl roce. Dále kolem 14. měsíce bychom mohli očkovat proti meningitidě. Jde o zánět mozkových blan způsobený meningokokem, který je velmi zákeřný. Látka se jmenuje Menjugate nebo NeisVac-c (cca 700 Kč) a od jednoho roku stačí jedna dávka.

Okolo 15. měsíce se očkuje povinně hrazenou vakcínou Trivivac , proti spalničkám,příušnicím a zarděnkám . Tato vakcína má výrazné vedlejší účinky, většinou horečnaté stavy desátý až čtrnáctý den po aplikaci. Máte možnost volby nadstandardní vakcíny, po které jsou minimální rekace. Jsou to Priorix (650 Kč, neobsahuje látku proti planým neštovicím) či Priorix Tetra (cca 1850 Kč, proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím)

Proti planým neštovicím můžeme očkovat látkou Varilrix (1450 Kč) od devátého měsíce věku.

Na 19. měsíc nám pak vychází druhá dávka očkování proti žloutence. Po 21. měsíci se očkuje podruhé poti spalničkám.

Dále bychom mohli zařadit očkování proti klíšťové encefalitidě, tedy proti zánětu mozk blan způsobeným nakaženým klíštětem. Látka se jmenuje FSME- IMMUN nebo Encepur (cca 550 Kč) a přeočkovává se po měsíci, poté za 9-12 měsíců, čtvrtá dávka je za tři roky a pak každý pátý rok.

A nakonec nám zbývá očkování proti lidskému papilomaviru, způsobujícímu rakovinu děložního čípku a vředové choroby na mužském genitálu. Očkuje se třikrát látkou s názvemSilgard či Cervarix (cca 3500 Kč), druhá dávka je 2 měsíce po první a třetí dávka je 6 měsíců po první.

Výše uvedená nadstandardní očkování jednoznačně doporučujeme.

Tešíme se na Vás - Ordinace MUDr. Petra Kopeckého


MUDr. Petr Kopecký

Dětský lékař, atestace II. stupně v oboru dětské lékařství.


MUDr. Petra Kopecká

Iva Charvátová - dětská sestra

Blanka Kopecká - asistentka