Nastřelování náušnic

MUDR. HANA ŠIMEČKOVÁ

Autor: MUDR. HANA ŠIMEČKOVÁ

ORDINACE PRAKTICKÉHO LÉKAŘE PRO DĚTI A DOROST, OSTRAVA-ZÁBŘEH detskylekar-ostravazabreh.eu   Poskytujeme v rámci praktického lékařství pro děti a…

Více o autorovi

Nastřelování náušnic se provádí pomocí nastřelovací pistole, která dětské ucho rychle a téměř bezbolestně propíchne a zároveň náušnici nasadí a uzavře. Při nastřelení ucho nekrvácí a ani nedochází k hnisání a je tedy pro děti naprosto ideální. Pro nastřelení se používají náušničky, které jsou vyrobené z chirurgické oceli, někdy jsou potaženy 24 karátovým zlatem, tak že budí dojem, jako by byly vyrobeny ze zlata. Novým materiálem, který se pro nastřelování používá, je lékařský plast. Oba materiály jsou naprosto spolehlivé, neobsahují žádné škodlivé látky a splňují všechny bezpečnostní a hygienické požadavky. Náušnice jsou ve sterilním balení a při nástřelu nedochází ke kontaktu s rukou.

Nejvhodnější dobou pro aplikaci náušnic jsou tři měsíce věku dítěte, tedy na začátku vzniku přirozené imunity miminka. Odložení nástřelu by se určitě mělo provést pokud má dítě horečku nebo počáteční akutní onemocnění. V těchto případech je vhodné aplikaci náušniček neprovádět a počkat pár dní, než bude dítě zdravé. Po nastřelení není třeba dítěti nějak zvlášť upravovat denní režim, jen u těch nejmenších je vhodné nasadit čepičku nebo šátek, aby si za náušnice netahaly.