Očkování, odčervení psů a koček proti vnitřním parazitům

MVDr. Aleš Proček

Autor: MVDr. Aleš Proček

Veterinární ordinace MVDr. Aleš Proček, která sídlí na adrese Uničovská 295/44, 78701, Šumperk, Na našem profilu najdete důležité informace o tomto…

Více o autorovi

Očkování

Očkování je nezbytné z hlediska prevence proti těžkým nemocem, které postihují psy a je jedním z nejspolehlivějších prostředků. Provádí se většinou kombinací vakcinačních sér proti základním druhům nemoci. V případě, že se jedná o vzteklinu, tak je ochráněn i člověk. Vzteklina je virové onemocnění napadající nervové tkáně, je přenosná na člověka a je smrtelná. Majitelé a chovatelé psů by neměli zapomínat na toto pravidelné očkování, které je ze zákona povinné a provádí se u psů starších tři měsíce. I očkování proti jiným virovým a bakteriálním onemocněním je velmi důležité, jelikož se jedná o nemoci, které jsou těžce léčitelné a mohou vést až ke smrti zvířete. Tím, že je provedena vakcinace, obranné látky obsažené ve vakcíně imunitní systém psa rozpozná a při náhodném setkání s původcem nemoci se ubrání. Jen provedeným očkováním je organismus psa schopen virovému a bakteriálnímu onemocnění odolat. Očkování se provádí pouze u psů, kteří jsou zbaveni všech cizopasníků, to znamená, že u nich bylo provedeno odčervení a jsou po zdravotní stránce v pořádku. Pokud by tomu bylo naopak, vakcinace nesplní svůj účel. Po očkování se nedoporučuje zvířata vystavovat stresovým situacím nebo vyšší fyzické zátěži. Po očkování u psů, stejně jako u lidí, může vzácně dojít k nežádoucím reakcím jako je slabá apatie, zarudnutí v místě vpichu apod.

Odčervení psů a koček proti vnitřním parazitům

Pravidelným odčervením psů a koček ochráníte své domácí mazlíčky a nejen to, zabráníte i případnému nakažení lidí a dětí, neboť mnoho zvířecích parazitů se přenáší ze zvířete na člověka. První odčervení se provádí po dvou týdnech života štěněte. Do půl roku věku se odčervení provádí jednou měsíčně a do jednoho roku života by odčervení mělo probíhat alespoň jednou za čtvrt roku. U dospělých psů by se mělo provádět každých 6 měsíců. Pokud jsou v trusu viditelní parazité nebo jejich články, je nutné odčervení opakovat.Frekvence odčervení je závislá na využití psa, to znamená rozlišuje se zda se jedná o psa loveckého nebo pracovního, zda pobývá trvale venku nebo doma apod.