Péče o novorozence

MUDr. Hana Ptoszková

Autor: MUDr. Hana Ptoszková

Ordinace praktické lékařky pro děti a dorost do 19ti let v Ostravě.   MUDr. Hana Ptoszková poskytuje diagnostickou a léčebnou péči, poradnu pro…

Více o autorovi

Péče o novorozence

Za donošeného novorozence je považováno dítě narozené mezi 38. a 42. týdnem těhotenství. Zdravý novorozenec by měl být krátce hospitalizován – dle současných pravidel po dobu 72 hodin. Po narození je přerušen pupečník a je provedeno základní ošetření novorozence a zhodnocení jeho stavu. Preferuje se co nejčasnější kontakt s matkou kůže na kůži a do dvou hodin po porodu přiložení k prsu matky.

 

Povinné úkony po narození jsou:

  1. kredeizace – výplach spojivkového vaku novorozence Ophthalmo-Septonexem jako prevence novorozenckého zánětu spojivek
  2. prevence krvácivé nemoci novorozence – podáním vitaminu K buď injekčně do svalu, do žíly nebo v kapkách perorálně
  3. laboratorní novorozenecký skríning odběrem krve z patičky na 13 chorob
  4. vyšetření sluchu metodou evokovaných otoakustických emisí
  5. vyšetření ledvin a močových cest ultrazvukem
  6. vyšetření očí na červený reflex
  7. od listopadu 2010 bylo zrušeno plošné očkování novorozenců proti tuberkulóze, místo toho je vyplňován dotazník vyhledávající rizikové novorozence, kteří by naočkováni být měli (nad 2500g, do 6-ti týdnů věku).

 

Po propuštění z porodnice je třeba do 3 dnů navštívit s novorozencem PLDD, kde je dítě registrováno a vyšetřeno.

Nejlépe je telefonicky dolmluvit kontrolu v den propuštění z porodnice. K první prohlídce přineste průkaz dítěte – malou knížečku, kterou obdržíte po narození dítěte, zprávu o novorozenci s údaji o průběhu porodu, doklad o platném rodném čísle a zdravotním pojštění.

 

Výživa novorozence - optimálně kojení přikládáním k prsu, zpočátku dle potřeb dítěte, obvykle 8-12x denně, pauza mezi pitím by neměla být delší než 3 hodiny, ale ne kratší než 1-2 hodiny. Lze kojit z obou prsou při jednom pití, obvyklá doba pití z jednoho prsu je 15 minut. Po pití je třeba dítě chvíli podržet ve svislé poloze, aby si odříhlo – obvykle tak učiní do 15 minut.

Při potížích s kojením fungují v našem regionu laktační poradkyně, které přijedou poskytnout radu do domácího prostředí (www.kojeni.cz – laktační poradkyně)

 

Péče o kůži – po narození je na kůži novorozence mázek (vernix caseosa), který působní jako ochranný film. Snižuje tření během porodu, působí izolačně a protibakteriálně. Po jeho odstranění se kůže může olupovat, není nutno ji v této fázi promazávat. Koupání novorozence není nutné ani vhodné denně, doporučuje se 2-3x týdně, aby se kůže příliš nevysušovala. Na ošetření je lepší tělové mléko (např. Excipial) než oleje. Okolí konečníku je vhodé omýt vodou po každé stolici či při výměně plen a ošetřit krémem nebo mastí – např. Bepanthen ung.

 

Péče o pupeční pahýl – pupeční pahýl je buď ponechán spontánní mumifikaci, k jeho odpadnutí dochází během 5-21 dnů a není jej nutno ošetřovat desinfekčními prostředky. V případě snesení pupku – obvykle ustřihnutí po 48 hodinách po porodu – je nutno ránu sterilně krýt 24 hodin a dále do zhojení 1x denně desinfikovat – obvykle lékařským líhem. Při zarudnutí, krvavé nebo hnisavé sekreci je nutná kontrola lékařem.

 

Oči, dutina ústní, nehty - někteří novorozenci mohou mít hnisavý zánět jednoho nebo obou očí – většinou je důvodem slepení slzných kanálků, které se při správném ošetřování upraví přibližně do 4 měsíců věku. Začněte ošetřovat Ophthalmo Septonexem kapkami – 3-5x denně po jedné kapce do vnitřního koutku postiženého oka, pokud ale příznaky neustupují, navštivte lékaře. V dutině ústní novorozence se mohou objevit bílé povláčky – moučnivka. Jsou přítomny i před pitím a lpí na jazyku, rtech a sliznici tváře. Lze je ošetřit genciánovou violetí (volně prodejná) nebo průhledným roztokem s protikvasinkovou látkou, který vám napíšeme na recept. Je nutno desinfikovat všechny předměty, které novorozenec vkládá do úst vč. prsní bradavky. Nehty se novorozenci stříhají jemnými manikůrovými nůžkami až po propuštění z porodnice do domácího prostředí, nejlépe ve spánku, aby nedošlo k poranění.

 

Procházky, oblékání – s novorozencem je možno chodit na procházky v létě po týdnu od narození, v zimě po 2 týdnech, zpočátku max. na půl hodiny, za nepříznivého počasí (vítr, déšť, velmi nízká teplota - pod mnus 5°C ) raději procházku vynechat. Oblečení by mělo obsahovat vždy o jednu vrstvu více, než běžně obléká dospělý, u kojence je nutné chránit i hlavičku, která je v poměru k tělu velká a uniká tudy nejvíce tepla. Rovněž je nutno chránit uši.